Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
17.12.2014. 5:38 :: obat pembesar penis
vimax kapsul
17.12.2014. 5:38 :: obat pembesar penis
vimax herbal
17.12.2014. 9:42 :: minyak pembesar penis
lintah oil minyak pembesar penis
17.12.2014. 10:34 :: alat pembesar penis jogja
http://asiong-obatkuatdankosmetik.blogspot.com/2010/11/pembesar-alat-vital-pria.html
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 6:15 :: obat pembesar penis
vimax canada
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax canada asli
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax kapsul
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax kapsul canada
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax pembesar penis
18.12.2014. 13:37 :: obat pembesar penis jogja
http://obatpembesarpenisjogja.com/
19.12.2014. 3:48 :: obat kuat levitra
levitra obat kuat tahan lama
19.12.2014. 3:49 :: obat peniggi badan
grow up obat peninggi badan
19.12.2014. 3:55 :: vimax
obat pembesar penis
19.12.2014. 3:56 :: obat penggemuk badan
kianpi ginseng obat penggemuk badan
19.12.2014. 3:59 :: pembesar payudara
alat pembesar payudara
19.12.2014. 4:00 :: pro extender
pro extender alat pembesar penis
19.12.2014. 4:04 :: selaput dara jogja
mengembalikan perawan tanpa operasi
19.12.2014. 6:43 :: alat pembesar penis jogja
http://asiong-obatkuatdankosmetik.blogspot.com/2010/11/pembesar-alat-vital-pria.html
19.12.2014. 9:05 :: Nick
Foto Bugil Memek Tante ABG ngenyot.info
19.12.2014. 10:27 :: 081392006006, alat bantu sex
vagina senter
19.12.2014. 13:06 :: Nick
manfaat daun sukun
Blog - ožujak 2009
utorak, ožujak 24, 2009
(Novi list, 22.3.2009)

Kokosov ulje koristi se prema uputama proizvođača.
Opis:
Kokos je palma visine i do 25 metara, s deblom promjera pola metra. Ovisno o vjetrovima raste uspravno ili nagnuto.  Lako savitljiva stabljika ima na vrhu duge razdijeljene peraste listove, u kojima se na dnu razvijaju muški i ženski cvjetovi, pretežno puno muških, a malo ženskih, koji daju plod, kokosov orah. Plod je velika koštunica teška oko 1,5 kg, s jednom sjemenkom, a sazrijeva 10 mjeseci. Izvana je prekriven nepropusnim slojem ispod kojega je vlaknasti dio (kora vlakna), a unutar tvrdog dijela nalazi se sjemenka koja klija kroz 3 rupice smještene na donjem dijelu ploda. U izvana mesnatoj sjemenci nalazi se tekućina, odnosno kokosovo mlijeko koje je slatkastog okusa.

Miris i okus:
Plod je izvana bez mirisa, a iznutra je miris i okus po bademu.
Stanište:
Raste na obalnim područjima Indijskog i Tihog oceana, a danas se mnogo uzgaja u kulturi.
Branje i prerada:
Od kokosa se dobiva ulje, maslac, mlijeko, guma.. Domoroci pojedine dijelove kokosove palme koriste za lijek.
Ljekoviti sadržaj:
Ugljikohidrati, masti, masna ulja, bjelančevine, vitamini C,B1, B2, B6, B12, laurinska, miristinska, palmatinska, oleinska, askorbinska kiselina, natrij, kalij, željezo, kalcij, fosfor, magnezij, cink, histidin, izolecin, leucin, lizin, metionin - cistin, fenailanin - tirozin, treoninriptofan, valin. Energetska vrijednost 2900 kJ.

Kontraindikacije
Moguće su alergije na kokosove proizvode.

Kokosov orah/Kokosova palma
lat. Cocos Nucifera L.
eng Coconut/The Coconut Palm
d Die Kokospalme / Kokosnusspalme
fr Cocotier

Kokosov orah

Kokosov orah (Cocos nucifera L.) pripada porodici palmi (Familiae Palmae). Ova je biljka  prirodni adstrigent, afrodizijak, antiseptik, antibakterik, antidot, antihelmetik, antiskorbut, aperitiv - biter, aromatik, depurativ, diuretik, hemostatik, roborans, stiptik, stomahik i vermifug.
Porijeklom iz malajskog arhipelaga, kokosova palma, nazvana kraljicom biljaka, udomaćila se u ekvatorskom pojasu. To je i jedna od najkorisnijih biljaka na svijetu. Ime dobiva po sličnosti s oblikom glave, očima i kosom majmuna monkey face.

Kokosov orah ponajprije je zdrava i prirodna hrana, prirodni osvježavajući napitak što izvrsno gasi žeđ. Zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, masti, ulja i vitamina koristan je u prehrani mladih i starijih osoba. U aromaterapiji ulje kokosova oraha predstavlja podlogu za razne masaže, te za liječenje suhe i oštećene kože. Zapadna pučka medicina koristi kokosov orah za liječenje apscesa, amenoreje, astme, bolesti grla, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, ćelavosti, dizenterije, dismonoreje, edema, crvenog vjetra, groznice, gripe, gingivitisa, gonoreje, hematoma, gluhoće, kašlja, kamenaca, konstipacije, krvarenja, opeklina, prehlade, rana, svraba, sifilisa, tuberkuloze, tumora, veneričnih bolesti, zubobolje, zatvora, žutice, želučanih tegoba, te za prehranu u trudnoći.

Brašno, mlijeko i ulje kokosova oraha koriste se u liječenju:
- tumora i drugih novotvorina
- kožnih bolesti kao što su apscesi, opekline, osipi, svrab, rane, modrice, hematomi, psorijaza, ekcemi, dermatitis i ćelavost
- respiratornih tegiba - astme, bronhitisa, kašlja
- želučano crijevnih oboljenja - od poremećaja probave, kolitisa, čira na dvanaestiku, hemeroida do Chronove bolesti
- jetrenih i žučnih tegoba - žutice, masne jetre i drugih komplikacija u vezi s ovim organima
- općenito krvarenjem
- zaraznih bolesti, posebno veneričnih bolesti kao što su sifilis i gonoreja
- virusnih bolesti - AIDSa, gripe, hepatitisa C, herpesa, prehlade, SARSa
- bakterijskih bolesti poput gingivitisa, gonoreje, infekcije grla, pneumonije, čireva i urinarnih infekcija
- gljivičnih i kvasnih bolesti - atletskog stopala, gnojne upale nokta, Candidem osipa
- crijevnih nametika
- bolesti prostate
- bolesti bubrega i mjehura
- poremećaja rada metabolizma
- oboljenja gušterače
- osteoporoze
- imunološkog sustava
- štiti od karcinoma dojki, kolona i drugih oblika karcinoma
herbalism @ 09:30 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, ožujak 15, 2009
(Novi list, 15.3.2009)

Opis:
visoko stablo rijetke krošnje koje naraste visoko i do 20m. Jajoliki ili eliptični do okruglasti listovi, zašiljeni su, dugi 5-8 centimetara, a široki 3-5cm, na rubu pilasti. Peteljke su duge kao i plojka, tj uništeni dio lista, ili su nešto kraće. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, neugodna mirisa, stoje na gronjama, a izbijaju zajedno s listovima. Plod, boja i oblik kruške ovise o sorti.

Vrijeme cvatnje:
travanj-svibanj

Miris i okus:
miris aromatičan, a okus ovisi o sorti, može biti slatkast do trpak.

Stanište:
kruške se uzgajaju na plantažama i u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama.

Branje i prerada:
beremo pupoljke, list, koru mladih grana, cvijet i plod. List beremo u proljeće i sušimo na toplom mjestu u hladu, a od ploda se pripremaju razni pripravci, od soka i rakije do marmelade.

Kruške u vinu
(malokrvnost i anemija)
Priprema:
prema receptu dr. Breussa, 81 suhu krušku valja poslagati u prikladnu posudu i preliti laganim crvenim vinom. Ostaviti 10 dana na toplome mjestu, nakon čega počinje njihova ljekovita upotreba.
Nakon 10 dana može se piti i vino, ali kruške ne smiju ostati na suhom. Pije se samo poslijepodne, nikako natašte.

Upute za pčelare:
Cvatnja kruške traje 20 dana, od travnja do svibnja, u kojem vremenu cvjetovi daju obilje nektara i cvjetnog praha. Količina meda ovisi o broju stabala i iznosi oko 20 kg. Klasifikacijska oznaka za prinos aromatičnog meda je (4).

Kontraindikacije
Stanične stijenke pojedinih vrsta krušaka različitog su sastava, iz čega proizlazi različito djelovanje kruške na zdravlje. Tako, primjerice, biokemijski kalcijevi spojevi u kruški često izazivaju tvrdu stolicu. Sirova kruška je teško probavljiva, pa se ne preporuča osobama s oboljenjima želuca i crijeva. Ali kompot od krušaka je vrlo koristan i izvrsna je dijetalna hrana.

Kruška
lat. Pyrus communis
eng. European Pear
d. Die Kultur-Birne
fr. Le poirier

Kruška

Ljekovito djelovanje:
- za pojačano izlučivanje mokraće, te za istjerivanje pijeska i kamenaca iz mjehura i bubrega
- u liječenju bolesti optoka krvi i bubrega, jer kalij smanjuje otekline prouzočene vodenom bolešću
- za relaksiranje nervnog sustava
- protiv dječjih proljeva
- protiv oboljenja kože, kao što je herbes zoster
- mladi pupovi i listovi kruške vrlo su dobro sredstvo za liječenje katara mjehura i bubrega, kao i protiv noćnog mokrenja
- ljekovitost kruške pomaže u liječenju HIV pozitivnih osoba, jer jača imunološki sustav
- međutim, kruška nepovoljno djeluje na probavni sustav, pa se savjetuje oprez pri konzumiranju
- od krušaka se spravlja poznata i cijenjena rakija Viljamovka i liker kruškovac, a isto tako džemovi i marmelade
- zapadna pučka medicina krušku rabi za liječenje: katara, visoke temperature, te za relaksiranje nervnog sustava.

Kruška (Pyrus communis L.) pripada obitelji ružinjača (Familiae Rosaceae). Ovo je slasno voće prirodni adstrigent, antianemik, antioksidant, antipiretik, aromatik, detoksikant, dijetetik, diuretik i sedativ.
U pučkoj medicini kruška se slabo koristi, jer ima premalo ljekovitih sastojaka, ponajprije arbutina u listovima, za razliku od listova borovnice, brusnice, medvjeđega grožđa u kojima ga je mnogo više pa se i više koristi.
herbalism @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 13, 2009
A

Abelmoschus esculentus (Bamija)
http://herbalism.bloger.hr/post/bamija/1558578.aspx

Acorus Calamus (Iđirot)
http://herbalism.bloger.hr/post/idjirot/1492744.aspx

Agropyron repens / Elymus repens (Pirika puzava)
http://herbalism.bloger.hr/post/pirika-puzava/18211292.aspx

Alchemilla vulgaris (Gospin plašt)
http://herbalism.bloger.hr/post/gospin-plast/1393882.aspx

Allium Cepa (Luk)
http://herbalism.bloger.hr/post/luk/11146241.aspx

Allium Porrum (Poriluk)
http://herbalism.bloger.index.hr/post/poriluk/18557258.aspx

Allium Sativum (Češnjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/cesnjak/1597069.aspx

Allium ursinum (Luk divlji - Medvjeđi)
http://herbalism.bloger.hr/post/luk-divlji--medvjedji/6961012.aspx

Alnus glutinosa (Crna joha)
http://herbalism.bloger.hr/post/crna-joha/16705511.aspx

Althaea Rosea (Trandovilje)
http://herbalism.bloger.hr/post/trandovilje/3379002.aspx

Anacardium Occidentale  (Indijski orah)
http://herbalism.bloger.hr/post/indijski-orah/6580247.aspx

Ananas comosus (Ananas)
http://herbalism.bloger.hr/post/ananas/1624830.aspx

Anethum Graveolens (Kopar)
http://herbalism.bloger.hr/post/kopar/3950952.aspx

Angelica Sylvestris (Angelika)
http://herbalism.bloger.hr/post/angelika/2148677.aspx

Antennaria Dioica (Zečje capice)
http://herbalism.bloger.hr/post/zecje-capice/1677945.aspx

Anthriscus cerefolium (Krasuljica vrtna)
http://herbalism.bloger.hr/post/krasuljica-vrtna/14951592.aspx

Arnica Montana (Arnika)
http://herbalism.bloger.hr/post/arnika/2823280.aspx

Artemisia Absinthium (Pelin)
http://herbalism.bloger.hr/post/pelin/1287495.aspx

Asarum Europaeum L. (Kopitnjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/kopitnjak/16556966.aspx

Asparagus officinalis L. (Šparoga)
http://herbalism.bloger.hr/post/sparoga/16870143.aspx

B

Barbadensis Miller (Aloa vera)
http://herbalism.bloger.hr/post/aloa-vera/2118510.aspx

Bellis perenis (Tratinčica)
http://herbalism.bloger.hr/post/tratincica/7054477.aspx

Berberis Vulgaris (Žutika)
http://herbalism.bloger.hr/post/zutika/1791242.aspx

Beta vulgaris (Cikla)
http://herbalism.bloger.hr/post/cikla/1578610.aspx

Betula L. (Breza)
http://www.herbalism.bloger.hr/post/breza/13537648.aspx

Brassica Oleracea (Kupus)
http://herbalism.bloger.hr/post/kupus/6175623.aspx

Brassica Oleracea var. Botrytis (Cvjetača)
http://herbalism.bloger.hr/post/cvjetaca/5960979.aspx

C

Calendula officinalis (Neven)
http://herbalism.bloger.hr/post/neven/8126546.aspx

Calluna Vulgaris L. (Vrijesak)
http://www.herbalism.bloger.hr/post/vrijesak/18017690.aspx

Capiscum Annuum (Paprika)
http://herbalism.bloger.hr/post/paprika/6372802.aspx

Capsella bursa pastoris (Rusomača)
http://herbalism.bloger.hr/post/rusomaca/1284508.aspx

Carica Papaya (Papaja)
http://herbalism.bloger.hr/post/papaja/1333775.aspx

Carum Carvi (Kim)
http://herbalism.bloger.hr/post/kim/2592620.aspx

Castanea Sativa (Kesten)
http://herbalism.bloger.hr/post/kesten-pitomi/1831650.aspx

Castus (Konopljika)
http://herbalism.bloger.hr/post/konopljika/2665319.aspx

Cetrari islandica (Islandski lišaj)
http://herbalism.bloger.hr/post/islandski-lisaj/17574202.aspx

Chelidonium Maius L. (Rosopas)
http://herbalism.bloger.hr/post/rosopas/1373280.aspx

Chrysanthemum Parthenium (Krizantema)
http://herbalism.bloger.hr/post/krizantema/1893870.aspx

Cichorium intybus (Cikorija)
http://herbalism.bloger.hr/post/cikorija/9821642.aspx

Cinnamomum verum (Cimet)
http://herbalism.bloger.hr/post/cimet/14586998.aspx

Citrus Aurantium L. (Naranča)
http://herbalism.bloger.hr/post/naranca/6221120.aspx

Citrus limon L.  (Limun)
http://herbalism.bloger.hr/post/limun/6759623.aspx

Citrus Medica L. (Četrun)
http://herbalism.bloger.hr/post/cetrun/2079157.aspx

Citrus paradisi (Grejp)
http://herbalism.bloger.hr/post/grejp/4174498.aspx

Cnicus Benedictus L. (Blaženi čkalj)
http://herbalism.bloger.hr/post/blazeni-ckalj/17942632.aspx

Cocos Nucifera L. (Kokosov orah)
http://herbalism.bloger.hr/post/kokosov-orah/1309027.aspx

Coriandrum sativum (Korijandar)
http://herbalism.bloger.hr/post/korijandar-/1283939.aspx

Cornus Mas (Drijen)
http://herbalism.bloger.hr/post/drijen/1974816.aspx

Cucumis Melo (Dinja)
http://herbalism.bloger.hr/post/dinja/17698654.aspx

Cucumis Sativus (Krastavac)
http://herbalism.bloger.hr/post/krastavac/2196060.aspx

Cydonia Oblonga (Dunja)
http://herbalism.bloger.hr/post/dunja/1915878.aspx

D

Daucus carota subsp. sativus (Mrkva)
http://herbalism.bloger.hr/post/mrkva/2770546.aspx

Diospyros Kaki (Kaki)
http://herbalism.bloger.hr/post/kaki/1951508.aspx

Dipsacus fullonum (Češljugovina)
http://herbalism.bloger.hr/post/cesljugovina/17763440.aspx

E

Ehinacea Angustifolia L (Ehinaceja)
http://herbalism.bloger.hr/post/ehinaceja/16328730.aspx

Epilobium (Vrbovica)
http://herbalism.bloger.hr/post/vrbovica/1769423.aspx

Equisetum Arvense (Preslica)
http://herbalism.bloger.hr/post/preslica/2317456.aspx

Euphrasia Officinalis (Vidac)
http://herbalism.bloger.hr/post/vidac/1777836.aspx

F

Ficus Carica (Smokva)
http://herbalism.bloger.hr/post/smokva/1718849.aspx

Foeniculum vulgare Mill. (Komorač)
http://www.herbalism.bloger.hr/post/komorac/11967480.aspx

Fragaria Vesca L. (Jagoda)
http://herbalism.bloger.hr/post/jagoda/12730564.aspx

Fraxinus excelsior (Jasen bijeli)
http://herbalism.bloger.hr/post/jasen-bijeli/17146339.aspx

Fraxinus Ornus L. (Jasen crni)
http://herbalism.bloger.hr/post/jasen-crni/17185603.aspx

G

Galium Verum (Ivanjsko cvijeće)
http://herbalism.bloger.hr/post/ivanjsko-cvijece/2965636.aspx

Gentiana Lutea (Lincura)
http://herbalism.bloger.hr/post/lincura/1722533.aspx

Glachoma Hederacea L. (Dobričica)
http://herbalism.bloger.hr/post/dobricica/16977936.aspx

H

Hibiscus esculentus (Bamija)
http://herbalism.bloger.hr/post/bamija/1558578.aspx

I

Inula Helenium (Oman)
http://herbalism.bloger.hr/post/oman/2223059.aspx



L

Lactuca virosa L. (Salata divlja)
http://herbalism.bloger.hr/post/salata-divlja/17052614.aspx

Lamium album (Kopriva Bijela)
http://herbalism.bloger.hr/post/kopriva-bijela/8708998.aspx

Larix Decidua (Ariš)
http://herbalism.bloger.hr/post/aris/2455666.aspx

Lavandula officinalis L. (Lavanda)
http://herbalism.bloger.hr/post/lavanda/17743825.aspx

Ligusticum mutellina (Koprenjak planinski)
http://herbalism.bloger.hr/post/koprenjak-planinski/15547984.aspx

Lonicera Xylosteum (Pasje crveno grožđe)
http://herbalism.bloger.hr/post/pasje-crveno-grozdje/11315088.aspx

Lycopodium clavatum (Crvotočina)
http://herbalism.bloger.hr/post/crvotocina/15976964.aspx

Lythrum Salicaria (Vrbica)
http://herbalism.bloger.hr/post/vrbica/7466140.aspx

M

Malus domestica (Jabuka)
http://herbalism.bloger.hr/post/jabuka/1284182.aspx

Mangifera indica (Mangovac)
http://herbalism.bloger.hr/post/mangovac/15322471.aspx

Marrubium vulgare (Marulja)
http://herbalism.bloger.hr/post/marulja/1532996.aspx

Matricaria Chamomilla (Kamilica)
http://herbalism.bloger.hr/post/kamilica/3045838.aspx

Melilotus officinalis (Kokotac)
http://herbalism.bloger.hr/post/kokotac/3102850.aspx

Mentha × piperita (Paprena metvica)
http://herbalism.bloger.hr/post/paprena-metvica/8411443.aspx

Mespilus germanica (Mušmula)
http://herbalism.bloger.hr/post/musmula/1344022.aspx

Morus Alba/Nigra (Dud Bijeli/Crni)
http://herbalism.bloger.hr/post/dud/3728256.aspx

Musa Paradisiaca (Banana)
http://herbalism.bloger.hr/post/banana/3421819.aspx

N
Nasturtium Officinale (Potočarka)
http://herbalism.bloger.hr/post/potocarka/17216968.aspx

Nigella Damascena L. (Čupava Kata/Crni kim)
http://herbalism.bloger.hr/post/cupava-kata/17813185.aspx

O


P
Paeonia officinalis (Božur)
http://herbalism.bloger.hr/post/bozur/1550014.aspx

Panax ginseng (Ginseng)
http://herbalism.bloger.hr/post/ginseng/1283991.aspx

Papaver rhoeas L. (Mak)
http://herbalism.bloger.hr/post/mak-divlji/14352155.aspx

Parietaria Officinalis (Crkvina)
http://herbalism.bloger.hr/post/crkvina/13146858.aspx

Pasiflora (Pasiflora)
http://www.herbalism.bloger.hr/post/pasiflora/2266599.aspx

Pastinaca Sativa (Pastrnjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/pastrnjak/1455541.aspx

Persea americana (Avokado)
http://herbalism.bloger.hr/post/avokado/15133239.aspx

Persicaria/Polygonum bistorta L. (Srčenjak)
http://herbalism.bloger.index.hr/post/srcenjak/18480286.aspx

Petasites hybridus (Repuh)
http://herbalism.bloger.hr/post/repuh/7357095.aspx

Petroselinum sativum (Peršin)
http://herbalism.bloger.hr/post/persin/1286396.aspx

Phaseolus vulgaris (Mahuna)
http://herbalism.bloger.hr/post/mahuna/10262878.aspx

Pimpinella Anisum (Anis)
http://herbalism.bloger.hr/post/anis/2098026.aspx

Pimpinella saxifraga (Bedrenika)
http://herbalism.bloger.hr/post/bedrenika/5720112.aspx

Piper nigrum (Papar)
http://herbalism.bloger.hr/post/papar/17664389.aspx

Pisum Sativum (Grašak)
http://herbalism.bloger.hr/post/grasak/1610539.aspx

Polygonum aviculare (Troskot)
http://herbalism.bloger.hr/post/troskot/11559215.aspx

Potentilla Anserina (Steža)
http://herbalism.bloger.hr/post/steza/11799367.aspx

Prunus Armeniaca L (Marelica)
http://herbalism.bloger.hr/post/marelica/3617595.aspx

Prunus Avium (Trešnja)
http://herbalism.bloger.hr/post/tresnja/3524458.aspx

Prunus Amygdalus (Badem)
http://herbalism.bloger.hr/post/badem/2009321.aspx

Pulmonaria officinalis (Plućnjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/plucnjak/1412321.aspx

Punica Granatum (Mogranj)
http://herbalism.bloger.hr/post/mogranj/1853019.aspx

Pyrus communis (Kruška)
http://herbalism.bloger.hr/post/kruska/1291915.aspx

Q
Quercus robur (Hrast lužnjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/hrast-luznjak/14113912.aspx

R

Rhamnus frangula (Krkavina)
http://herbalism.bloger.hr/post/krkavina/1286237.aspx

Ribes Nigrum (Crni ribiz)
http://herbalism.bloger.hr/post/crni-ribiz/3478398.aspx

Ribes Rubrum (Crveni ribiz)
http://herbalism.bloger.hr/post/crveni-ribiz/3452681.aspx

Ribes uva-crispa (Ogrozd)
http://herbalism.bloger.hr/post/ogrozd/1659277.aspx

Ricinus Communis (Ricinus)
http://herbalism.bloger.hr/post/ricinus/5560127.aspx

Robinia Pseudocacia (Bagrem)
http://herbalism.bloger.hr/post/bagrem/1464821.aspx

Rosa Canina (Šipak)
http://herbalism.bloger.hr/post/sipak/1809365.aspx

Rosa Centifolia (Ruža)
http://herbalism.bloger.hr/post/ruza/3311633.aspx

Rubus Fruticosus (Kupina)
http://herbalism.bloger.hr/post/kupina/4274631.aspx

Rumex obtusifolius (Štavelj)
http://herbalism.bloger.index.hr/post/stavelj/18605549.aspx

Ruta Graveolens (Rutvica)
http://herbalism.bloger.hr/post/rutvica/3264671.aspx

S

Salix alba (Vrba bijela)
http://herbalism.bloger.hr/post/vrba-bijela/2179623.aspx

Sambucus ebulus (Abdovina)
http://herbalism.bloger.hr/post/abdovina/17240417.aspx

Sambucus nigra (Bazga)
http://herbalism.bloger.hr/post/bazga/7725161.aspx

Sanicula Europaea L (Milogled)
http://herbalism.bloger.hr/post/milogled/18185040.aspx

Satureia Montana (Vrisak primorski)
http://herbalism.bloger.hr/post/vrisak-primorski/17995106.aspx

Sedum Acre (Oštri žednjak)
http://herbalism.bloger.hr/post/ostri-zednjak/13148768.aspx

Sesamum indicum (Sezam)
http://herbalism.bloger.hr/post/sezam/18091053.aspx

Solanum Melongena L (Patlidžan)
http://herbalism.bloger.hr/post/patlidzan/13219139.aspx

Solanum tuberosum (Krumpir)
http://herbalism.bloger.hr/post/krumpir/4714178.aspx

Symphytum Officinale (Gavez)
http://herbalism.bloger.hr/post/gavez/2920515.aspx

Syringa vulgaris (Jorgovan)
http://herbalism.bloger.hr/post/jorgovan/1428496.aspx

T

Tamus Communis L. (Bljušt)
http://herbalism.bloger.hr/post/bljust/6661647.aspx

Teucrium chamaedrys (Dupčac)
http://herbalism.bloger.hr/post/dupcac/13746382.aspx

Teucrium montanum (Trava iva)
http://herbalism.bloger.hr/post/trava-iva/1284395.aspx

Thymus Serpyllum (Majčina dušica)
http://herbalism.bloger.hr/post/majcina-dusica/1357996.aspx

Tilia (Lipa)
http://herbalism.bloger.hr/post/lipa/1283757.aspx

Triticum Vulgare (Pšenica)
http://herbalism.bloger.hr/post/psenica/2034060.aspx

Tropaeolum majus (Dragoljub)
http://herbalism.bloger.hr/post/dragoljub/17729654.aspx

Tussilago Farfara (Podbijel)
http://herbalism.bloger.hr/post/podbijel/2384496.aspx


V

Vaccinium Myrtillus (Borovnica)
http://herbalism.bloger.hr/post/borovnica/1641067.aspx

Vaccinium vitis-idaea (Brusnica)
http://herbalism.bloger.hr/post/brusnica/6484250.aspx

Valeriana Officinalis (Valerijana)
http://herbalism.bloger.hr/post/valerijana/1284260.aspx

Vanilla planifolia (Vanilija)
http://herbalism.bloger.hr/post/vanilija/5843271.aspx

Verbascum Phlomoides (Divizma)
http://herbalism.bloger.hr/post/divizma/17681858.aspx

Viburnum opulus L. (Šibikovina)
http://herbalism.bloger.hr/post/sibikovina/7222993.aspx

Z

Zizyphus zizyphus (Žižula)
http://herbalism.bloger.hr/post/zizula/6143958.aspx

herbalism @ 11:46 |Komentiraj | Komentari: 0
(Novi list, 8.3.2009)

Vrijeme cvatnje:
lipanj-kolovoz

Miris i okus:
karakterističan miris, a okus jako gorak.

Stanište:
pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.

Branje i prerada:
listovi (Folia Absinthii) se ubiru prije cvatnje, a za vrijeme cvatnje čitava biljka (Herba Absinthii), te vršni dijelovi biljke s neotvorenim cvjetnim glavicama. Suši se na toplom i prozračnom mjestu, na suncu. Suho bilje pohraniti u hermetički zatvorenu ambalažu. Korijen vadimo u jesen, sušimo i meljemo u prah.

Pravila upotrebe pelina:
Pelin NE uzimati:
- za vrijeme trudnoće
- ako postoji opasnost od moždanog udara
- kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa
- istodobno s uzimanjem preparata od željeza
- duže od 7 dana
- kod težih oboljenja bez savjeta s liječnikom

Pelin nikada ne kuhati, već preliti kipućom vodom i odmah procijediti.

Čaj
1 čajna žličica pelina, 2 dl vode
Priprema:
kipućom vodom preliti pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Upotreba:
uzimati jednu do tri šalice čaja u toku dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Pelinov čaj uzima se kod svih navedenih oboljenja.
Napomena: kod liječenja probavnih organa čaj ne sladimo, a za ostala oboljenja zasaldimo medom.

Pelinkovac
(oboljenja želuca, manjak želučane kiseline, nadutost)
15-20 g pelina, 1 l crnog vina.
Priprema:
pelin umočiti u dobrom crnom vinu deset dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijediti.
Upotreba:
uzimati po jednu rakijsku čašicu, natašte prije doručka.

Kontraindikacije
Pelin je poznato abortivno sredstvo te se trudnicama zabranjuje uzimanje pelina u bilo kojem obliku.

Pelin
lat. Artemisia Absinthium
eng. Wormwood (Absinth Wormwood)
d. Wermutkraut
fr. Absinthe

Pelin

Ljekovito djelovanje:
- debljina
- dijabetes
- reuma, giht
- depresija
- bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, kronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar...
- malokrvnost i bolesti krvi
- nadutost
- oboljenja jetre
- oboljenja žuči
- bolesti slezene
- bolesti ženskih spolnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa
- padavica, oduzetost
- grozničava stanja
- bolesti bubrega i mjehura
- kod trovanja gljivama i otrovnim biljem
- kronična začepljenost i proljev
- žgaravica, loš zadah iz usta te žuto obložen jezik
- nesanica i bolesti centralnog živčanog sustava
- manje količine pelina povisuju krvni tlak, a veće snižavaju
- u manjim količinama otvara apetit, a djelotvoran je i u borbi protiv pretilosti.

Pelin (Artemisia absinthium) pripada obitelji glavočika (Familiae Compositae) a ljekarnički mu je naziv Herba Absinthii. Pelin je prirodni abortiv, amarum, antidot, antiflogistik, antioksidant, antispazmatik, aromatizant, antemintik, dijetik, digestiv, diuretik, emenagog, halogog, holeretik, hipnotik, karminativ, sekretolitik, stomahik, sedativ, tonik i vermifug.
Ako u životu imate problema s gastrointestinalnim tegobama, a posebice s radom želuca,  znajte da je pelin prva biljka koju morate uzeti u bilo kojem obliku, kao i kod bolesti krvi, koju ova biljka uspješno pročišćava i jača. Korijen pelina je također ljekovit i prirpavlja se kao prašak. Poznata su pelinova vina (Vinum Aromaticum), te pelinovo ulje (Oleum Absinithii), tinktura i ekstrakt pelina.

Pelin uzimamo u propisanim dozama i u točno određeno vrijeme, jer u sebi sadrži tujon koji može, ako se ne pridržavamo uputa i upozorenja, izazvati neželjene posljedice.
Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva, gospina trava... 
U pučkoj medicini pripremaju se razni ljekoviti preparati s pelinom od vina do rakije, kojima se uspješno čiste crijeva od raznih parazita, kao i prašak od pelina, i to izmiješan sa suhim šljivama (prstohvat praška pelina na jednu suhu šljivu).
U zapadnoj pučkoj medicini pelin se koristi za liječenje:
upala, groznice, proljetnog umora, probavnih bolesti i kroničnog zatvora, grčeva u želucu, amenoreje, artritisa, dijabetesa i brojnih drugih oboljenja.
Kao homeopatski lijek koristi se Abstiniin kod epilepsije, bolesti i smetnji živčanog sustava. Pelin se koristi za otvaranje apetita, za čišćenje krvi, protiv crijevnih crva, protiv insekata, za stimuliranje cirkulacije i rada crijeva, te kod manjka vitamina C, kao i za začin.
herbalism @ 07:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 12, 2009
(Novi list, 1.3.2009)

Vino
(kod oboljenja srca i angine pektoris)
12 grančica peršina, 1l bijelog vina, 2 žlice jabučnog octa, 30 dg meda od ružmarina.
Priprema: grančice peršina staviti u bijelo vino i dodati 2 žlice jabučnog octa. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovo staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce.
Upotreba: uzimati 3 puta po jednu žličicu prije jela.

Čaj
(za jačanje potencije)
100 g korijena peršina, 100 g sjemena peršina.
Priprema: od mješavine uzeti 2 čajne žličice i kuhati 5 min u 2 dl vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 1 sat i procijediti. Zasladiti medom od kadulje ili ružmarina.
Upotreba: piti navečer, a može i 2-3 puta dnevno. Uz ovaj čaj piti i 1 dl soka od celera u malim gutljajima.

Peršinov sirup
(za jačanje živaca)
1 kg bagremova meda, 2 dl soka od korijena i lista peršina, 5 dl soka od maline
Priprema: sastojke dobro izmješati
Upotreba: uzimati 3 puta po jednu žlicu prije jela.

Kontraindikacije
Upotreba peršinovog eteričnog ulja, jer je toksično, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naručito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, djeluje halucinogeno. Sastojci korijena peršina furanokumarini (psoralen, bergapten), mogu kod osjetljivih osoba izazvati fotodermatitis, o čemu moraju voditi računa poljoprivrednici koji rade s peršinom.

Oprez
Peršin nije sasvim nedužna biljka. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršinovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu. To ulje dobro djeluje kod krvi u urinu za ispiranje mokraćnih kanala, te kod kamenca u bubregu i mjehuru. Izvana se ulje primjenjuje kao zaštitno sredstvo protiv insekata, te protiv ušiju u kosi.

Peršin
lat. Petroselinum sativum
eng. Parsley
d. Die Petersilie
fr. Le persil

Peršin

Peršin

Peršin

Peršin

Ljekovito djelovanje:
- anemije
- astenije
- artritisa, gihta, reumatskih oboljenja
- alergije i astme
- bolesti bubrega i mokraćnih organa
- kod celulita i debljine
- bolesti želuca i crijeva, protiv parazita u crijevima, kod pojave plinova, nadutosti, za regulaciju probave i liječenje želuca, grčeva, povremenog zatvora
- angine pektoris, vode oko osrčja, poremećene cirkulacije
- za reguliranje mjesečnice
- bolesti kože, pjega na licu, ekcema, raznih kožnih nečistoća, masnih mjesta na koži
- nesanice, histerije, umoran stanja, za umirenje živaca
- bolesti jetre i žuči
- oboljenja prostate
- visoke temperature
- bolesti očiju
- uboda pčela i edema
- modrica
- loše potencije
- bolova i kancerogenih bolesti
- lošeg zadaha iz usta

Peršin pripada porodici štitarki (Familiae Umbelliferae - Apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi Fructus Petroselini i Oleum Petroselini.
Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti "sedam puta odlazi vragu i natrag prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je to samo zato što je časan čovjek stavio sjeme u zemlju". Vračevi su znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta tako što su berući grančice peršina stalno mrmljali ime neprijatelja; poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Ljekovito djelovanje peršina valja dobro upoznati iz više razloga. Peršin u ishrani predstavlja idealno povrće. To je začin koji ima jaku preventivnu ulogu, a ujedno potiče i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu. Njegovi sastojci su mnogostruko djelotvorni. Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu, međutim takvo je djelovanje kontraindicirano kod upale bubrega, kad se peršin ne smije uzimati. Peršin za žene predstavlja pravi lijek, jer ima estrogeno djelovanje, te pojačava libido, a žene ga koriste i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja i za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa, te za olakšavanje poroda.
Peršin je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze i za jačanje kostiju, te sadrži fluor i bor. Danas se za liječenje najčešće koristi čaj od listova peršina ili sok od korijena.
Eterično ulje peršina je toksično, a koristi se u industriji i kozmetici (a zloupotrebljava za izazivanje pobačaja!).
herbalism @ 14:48 |Komentiraj | Komentari: 0
(Novi list, 22.2.2009)

Opis:
grm i drvo može narasti i do 8 metara visine, a široki i ovalni listovi imaju dugačku peteljku. Cvijet je bijele do zelene boje i dosta neugledan i sitan. Plod je okrugla boba na početku zelena, koja prema sazrijevanju postaje crvenkasta, a kad potpuno sazrije, crne je do crnoljubičaste boje. Kora je sivosmeđa, s karakterističnim bijelim točkastim poljima.

Vrijeme cvatnje:
svibanj - lipanj

Miris i okus:
bez naročitog mirisa i jakog gorkog okusa. Ako se žvače kora krkavine stara godinu dana, pljuvačka požuti.

Stanište:
raste među grmljem, u raznim šumama, svijetlim šumama, šikarama, uz naselja, potoke i rijeke..

Branje i prerada:
kora s grana i stabla skida se u proljeće (svibanj), tako da se nožem stvara spirala, a može se i svakih 20 cm nožem zasjeći te skidati kao cijev. Oguljenu koru sušiti na toplom i prozračnom mjestu, a može se odmah, svježa, usitniti. Kora je ljekovita suha, pa se upotrebljuje tek nakon godinu dana.

Ljekoviti sadržaj:
antrahinonski spojevi, frangulin, frangulanin, franganin, glukofrangulin, emodin, izoemodin, saponin, šećer, tanin, frangulinska kiselina. Plod: glikozid ramnoksantin. Kora: glikozid frangularozid.

Toksičnost:
glikofrangulin se za vrijeme sušenja kore razlaže na glukozu i frangulin. Uživanje bobica ili žvakanje svježe kore izaziva jaki nadražaj sluznice gastrointestinalnog trakta te povraćanje i proljev, čak i krvavi.

Čaj
1 čajna žličica suhe usitnjene kore, 2dl vode
Prirema: koru preliti vodom i kratko prokuhati, minutu-dvije, ohladiti i odmah procijediti.
Upotreba: uzimati prema potrebi 1-2 šalice čaja dnevno, najbolje prije spavanja.

Tinktura:
200g suhe usitnjene kore, 1l 70-postotnog alkohola
Priprema: koru močiti30 dana u alkoholu i procijediti.
Upotreba: uzimati 2-3 puta dnevno po 15-20 kapi, uz malo vode ili čaja.

Krkavina
Lat. Rhamnus frangula
eng. Buckthorn
d. Kreuzdorn
fr. Nerprun

Krkavina

Krkavina

Ljekovito djelovanje:
- bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, lijenost debelog crijeva, zatvor ili konstipacija, krčanje debelog crijeva, bolesti debelog crijeva, slaba peristaltika, hemeroidi, napetost trbuha, grčevi, kod bolesti koje su uzrok slabom radu crijeva , kao što su glavobolja, šum uha, omaglica, razni nametnici i paraziti u želucu i crijevima...
- bolesti jetre i žuči (otečena ili tvrda jetra, ciroza, zastoj žuči, upale žučne vrećice, pojačano izlučivanje i stvaranje žuči, žučni grčevi, žutic itd)
- kod bolesti slezene
- za detoksikaciju cijelog organizma
- kod bolesti kože (izvana, kora krkavine namočena u octu za liječenje raznih krasta na koži...)

Krkavina (Rhamnus frangula L - Frangula alnus Mill.) pripada obitelji krkovina (Familiae Rhamnaceae), a ljekarnički joj je naziv Cortex Rhamni Frangulae. Ova je biljka prirodni antiastmatik, antihelmetik, adstrigent, diuretik, depurativ, emetik, holagog, karminativ, katarik, laksativ, mikotik, purgativ, tonik i vermifug.

Druga imena za krkavinu su frangula, krušina, pasja ljeska i trušljika obična, a strani su joj nazivi: engleski - Alder Buckthorn, Berry-bearing Alder, Black Alder; francuski - Bourdaine, Bourgene, Neprun bourdaine; njemački - Faulbaum Brechwegdorn, Glatter Wegdorn, Pulverholz, Zapfenholz, Zwekenholz; slovenski - lubje krhlike; sprski - krušina, krkavina; talijanski - Frangola comune.

Zapadna pučka medicina krkavinu koristi za liječenje akni, artritisa, analnih fisura, bolesti slezene, bubrežnih bolesti, bolesti metabolizma, ubrzanog rada srca, ciroze, ekcema, impentiga, bolesti jetre, hemeroida, herpesa, holecistitisa, krvarenja, kamenca žuči, karcinoma, komplikacija sa žuči i s jetrom, zatvora, parazita, plućnog edema, vrtoglavice, vodenih bolesti, za bistrenje vida, za čišćenje crijeva prije i poslije operacije.
Također, zapadna pučka medicina krkavinu koristi za izazivanje povraćanja, protiv zujanja u ušima, za pojačano stvaranje žuči, protiv žučnih bolesti, želučanih bolesti, žutice, kao i za uporabu u bojenju itd.
Unutrašnja kora krkavine ima svojstvo katarika, laksativa, holagoga, tonika i  vermifuga, a svježa purgativno svojstvo. Izvana se krkavina koristi kod tretmana zubnog mesa, raznih iritacija na koži kao i infekcija kože i vlasišta. Krkavina se koristi kao tonik za jetru i žuč.

Kontraindikacije
Krkavina se ne smije uzimati kod zapetljanja crijeva, akutnih bolesti crijeva, želuca i kod dehidracije.
herbalism @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 11, 2009
(Novi list, 15.2.2009)

Opis:
jednogodišnja ili dvogodišnja kozmopolitska biljka do pola metra, kojoj iz prizemne rozete listova, koji su perasto nazubljeni, izbija stabljika, prekrivena bijelim sitnim cvjetovima različite starosti. Plod je komuščica posebnog trokutastog oblika - naopako trokutastog - slična pastirskoj torbici, kad sazri puca na šavu i izbacuje mnogobrojne sjmenke. Korijen joj je vretenast. Rusomaču često napada gljivica Cystopus candicans, te cijela biljka postaje bjelopljesniva.

Vrijeme cvatnje:
ožujak - listopad

Miris i okus:
bez mirisa, pomalo ljutog okusa

Stanište:
raste skoro svuda kao jako rašireni korov, uz putove, naselja, u vrtovima, na zapuštenom zemljištu, u starim zidinama i ruševinama, uz rubove asfalta.

Branje i prerada:
mladi listovi ukusno su proljetno jelo, pripremljeno kao špinat, te salata. Bere se cijela biljka u cvatu, koju sušimo na toplom i zračnom mjestu. Može se sabirati i samo sjeme.

Ljekovit sadržaj:
eterično ulje, gorušičino ulje, bursin, bursa kiseline, disometin, hesperatin, tyramin, holin, acetilholin, resin, histamin, rutin, flavonoid, saponin, treslovina, sumpor, fosfor, kalij, kalcij, natrij, željezo, karotin, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, viramin K

Zabranjena trudnicama
Zbog opasnosti od izazivanja pobačaja rusomaču ne smiju uzimati trudnice.

Čaj
1 jušna žlica suhe rusomače, 2 dl vode
Priprema:
vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba:
uzimati 2-3 šalice čaja na dan, a po potrebi i više.
Napomena:
čaj se može rabiti i za razna vanjska i unutarnja ispiranja, te za pripremu obloga.

Homeopatija
Matična tinktura od rusomače, Capsula bursa pastoris, u homeopatiji se rabi kod raznih vrsta krvarenja.

Rusomača
lat. Capsella bursa pastoris
eng. Shepherd's Purse
d. Gewöhnliches Hirtentäschel
fr. Bourse à pasteur

Rusomača

Rusomača

Rusomača

U etnobotaničkoj literaturi bilježi se uporaba osušenih
Ekstrakt i čaj od rusomače pomažu:
- kod probavnih problema jačanjem peristaltike crijeva
- kod tegoba jetre, naročito kod žutice i bolesti žuči
- kod tegoba respiratornog sustava
- kod gihta, reume, kostobolje, upalnih stanja, zglobova, artritisa
- u liječenju bolesti bubrega i mjehura
- kod dijabetesa, proljetnog čišćenja krvi, bolesti slezene
- u jačanju organizma, pogotovo starijih osoba
- kod tegoba želuca
- kod bolesti živca, naročito u križima
- poznata je zlouporaba rusomače za izazivanje pobačaja

Pripada obitelji krstašica (Familiae Brassicaaceae - Cruciferae). Ljekarnički naziv joj je Herba Bursae pastoris. Prirodni je abortiv, adstrigent, afrodizijak, antibakterik, antiflogistik, antioksidans, drastik, detoksikant, hemolitik, hemostiptik, laksativ, metabolik, regenerator, stiptik, stimulator, vazokonstriktor.

Druga imena rusovače su gusomača, hoću-neću, kapucinska torbica, pastirska torbica, skrižan.
Strani nazivi - slovenski: divja repica, kašica, plešec, poljska preslica, škofove kapice, torbica; srpski: hoću-neću, rusomača, tarčužak, torbičica, tobočica; talijanski: Borsapastore commune - Borse pastorizia.

U povijesti je rusomača bila poznata ljekovita biljka pod imenom sangunaria, u svih naroda koristila se za zaustavljanje raznih krvarenja. Za vrijeme I svjetskog rata bila je vrlo tražena cijela biljka, a naručito tinktura i ekstrakt.
Zaustavlja krvarenje brže od poznate kanadske biljke Hidrastis canadensis te od ražene snijeti ili glavice (Secale cornutum). Poznati slovenski bilinar pater Simon Ašič kaže: "ono što je rusomača za žene to je ruta za muškarce."
Danas je najpoznatije ljekovito djelovanje ekstrakta rusomače (Extract. Bursae pastoris fluid), i to u liječenju:
- raznih krvarenja - vanjskih i unutarnjih
- ženskih bolesti i kao pomoć u trudnoći i porođaju
- te za uravnoteženje krvnog tlaka.

Svježi sok rusomače djeluje brzo i energično, te izaziva stezanje maternice i djeluje na sužavanje i širenje krvnih žila, zaustavlja krvarenja unutarnja i vanjska, djeluje na smirenje, a u nosnice ukapan svježi sok zaustavlja  krvarenje. Rusomača stimulira rad sustava  cirkulacije i urinarnog sustava. Sjeme rusomače rabimo za jačanje muške potencije, kao afrodizijak. Uporaba rusomače u kulinarstvu je raznolika: od obične uporabe kao zeljkaste biljke do pikantnog začina za razna jela. Ljekovite biljke s kojima se rusomača najčešće miješa su: kopriva, kamilica, neven, preslica, stolisnik, steža i troskot.

Zapadna pučka medicina koristi rusomaču za liječenje:
upalnih stanja, čišćenje krvi, zaustavljanje unutarnjih krvarenja, sužavanje krvnih žila, kod visokog krvnog tlaka, groznice, zatvora, iritacije kože, ekcema, hemeroida, raka, svih ženskih bolesti, plućnih komplikacija, malarije, komplikacije želuca, bolova u abdomenu, bolesti slezene, bolnih mjesta od udarca, bolesti bubrega, artritisa, bolesti  metabolizma, rana, kod komplikacija urinarnog sustava, slabosti mjehura, gluhoće, arterioskleroze, vodenih bolesti, varikoznih vena, a dobar je i regenerator stanica.
U homeopatiji koristi se za liječenje oboljenja žučnih i bubrežnih komplikacija itd a u veterini kao hrana protiv insekata.
Rusomača
herbalism @ 15:00 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Opis:
raste kao višegodišnji gusti prilegli grm na kamenitom tlu. Listovi su linearno lancetasti, cijelog ruga, s donje strane bjelopusteni, a s gornje tamnozeleni. Cvjetovi su blijedožućkasti, zbijeni na vršnim glavicama.

Vrijeme cvatnje:
lipanj - kolovoz

Miris i okus:
cijela biljka je aromatična i jako gorkog okusa.

Staništa:
raste najviše na toplim obroncima brda i planina i na kamenjarima. (zapadne padine Učke)

Branje i prerada:
beremo nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje tako da nožem režemo vrhove sa cvijetom. Sušimo na toplom i zračnom mjestu, u hladu.

Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, holin, heterozid, treslovina, saponin, gorke tvari.

Čaj
1 čajna žličica trave ive, 2dl vode
Priprema:
jednu čajnu žličicu suhe trave ive preliti s 2dl vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Upotreba:
piti 2-3 šalice čaja dnevno.  Za liječenje probavnog sustava čaj ne treba sladiti, a za liječenje dišnog sustava čaj treba zasladiti medom.

Tinktura
200 g  listova i cvjetova trave ive, litra 60-postotnog alkohola.
Priprema:
listove i cvjetove preliti alkoholom i  zatvoriti bocu. Držati na toplom mjestu mjesec dana i procijediti.
Upotreba:
uzimati 2-3 puta dnevno po 15-20 kapi, s malo čaja ili soka.

Kontraindikacije:
Nisu poznate.

Trava iva
lat. Teucrium montanum
eng. Mountain Germander
d. Der Berg-Gamander
fr. Germandrée des montagnes

Trava iva

Trava iva

U liječenju:
- tegoba probavnog sustava, slabog rada želuca
- tegoba s crijevima
- žučnih oboljenja
- katara i sluzi dišnih i mokraćnih organa
- noćnog znojenja kod tuberkuloze
- tegoba s mjesečnicom
- tegoba s jetrom i plućima
- bolesti usta i grla, kod raznih infekcija, gljivica i afti.

Trava iva pripada obitelji usnača (Familiae Labiatae), a ljekarnički joj je naziv Teucrii montani herba.
Ova je biljka prirodni alterans, amarum, antiseptik, digestiv, emenagog, holagog, holeretik, specifik, stomahik i tonikum. Druga imena za travu ivu su gorski dubčac i mali dubčac, a strani su joj nazivi - njemački: Alpenbalsam, Alpengamander, Alpenbalsam/Alpengamander, slovenski - vrednik, sprski - gorski cmilj, iva trava, talijanski -  Camedrio monto.

Sličnost trave ive s najčešćom susjedom nježnom pjeskaricom (Arenaria gracilis) je osnovni razlog edukacije novih članova o prepoznatiljivosti biljke.
U čajnim mješavinama za teža oboljenja trava iva je neizostavna, iako njezino ljekovito djelovanje još nije znanstveno u potpunosti obrađeno.
Zapadna pučka medicina koristi travu ivu za liječenje bolesti želuca, crijeva i ženskih spolnih organa, dišnih organa, bolesti metabolizma, gihta i vodenih bolesti.
herbalism @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
(Novi List, 1.2.2009)

Opis:
trajna biljka, s trajnim valjkastim dobro razgranatim korjenčićima, te jakom i visokom šupljom, golom, i pri dnu dlakavom stabljikom, visine i do 2 metra. Donji listovi nasuprotni i neparno perasto rascijepani, a na rubu nazubljeni, dok prema vrhu bivaju manjima. Cvjetovi tvore paštitasti bijeli do ružičasti cvat na vrhu gornjih ogranaka.

Vrijeme cvatnje:
svibanj - kolovoz

Miris i okus:
korijen je jakog i neugodnog mirisa, kao i okusa. Miris korijena zbog kiseline koju sadrži posebno uzbuđuje mačke, koje se, kad dođu u dodir s korijenom, počnu valjati.

Branje i prerada:
vadi se korijen, i to prije same cvatnje ili nakon cvatnje, u jesen. Korijen očistimo od zemlje, usitnimo i sušimo na toplom i zračnom mjestu u hladu. Suho bilje pohranimo u hermetički zatvorenu ambalažu. Iz korijena se izrađuje ulje (Oleum Valerianae) i tinktura (Tinctura Valerianae). Sjemenke valerijane su jestive.

Ljekoviti sadržaj:
eterično ulje, valerin, valtrat, didrovaltrat, acevaltrat, isovaleroxy-hydoxydidrovaltrat, arginin, hatinin, aspargain, azulen, baldrin, homobaldrinal, bisabol, borneol, kolin, geraniol, resin, ledol, luteolin, myrtenol, pinen, kiseline - valerijanska, limunova, jabučna, kavena, mravlja, octena, maslačna, ugljikohidrati, masnoće, tanin, sluz, protein, smola, thiamin, riboflavin, niacin, betakaroten, fruktoza, glukoza, guma, aluminij,  kalcij, željezo, kobalt, silicij, kamfor, karvakrol, fosfor, magnezij, mangan, cink.

Homeopatija
Homeopatski lijek valeriana koristi se za liječenje nervoze želuca, nervnih tenzija, nesanice, te komplikacije crijeva.

Kontraindikacije
Trudnice ne bi smjele uzimati valerijanu kao ni djeca mlađa od 12 godina. Kod osoba s jako niskim tlakom i hipoglikemijom potrebne su mjere opreza. Valerijana se ne uzima u kombinaciji s lijekovima za umirenje, jer dolazi do pojačanog djelovanja što može izazvati ozbiljne tegobe. U terapijskim dozama valerijana se uzima oko 3 tjedna nakon čega se napravi stanka od mjesec dana.

lat. Valeriana Officinalis
eng. Valerian
d. Baldrian
fr. La valériane officinale

Valerijana

U liječenju:
- nesanice, jer omogućuje prirodni san, ne stvara ovisnost, a za vrijeme sna omogućuje prirodnu regeneraciju cijelog organizma
- poremećenih psihofizičkih stanja tj bolesti živaca i svih vrsta neuroza (histerije, stresa, živčanih uzbuđenja svih vrsta, vrtoglavice, padavice, hipohondrije, slabog pamćenja, nesanice, neurastenije, razdražljivosti, živčane iscrpljenosti, tuge, neuroze srca praćene strahom i jakim lupanjem srca, neuroznih grčeva želuca i crijeva, znojenja dlanova, neuroznih glavobolja, emocionalnih napetih stanja, treme pred ispitima, smetnje u koncentraciji, raznih tikova, tjeskobe i nesvjestice)
- bolesti srca (aritmije, srčanih palpitacija, srčanih neuroza, angine pektoris, stanja praćenih strahom od bolesti srca)
- bolesti želuca i crijeva (raznih grčeva, nadutosti, povraćanja, upale crijeva, neuroze i bolova želuca, crijevnih kolika, raznih nametnika u crijevima)
- bolesti glave kao što su vrtoglavice, glavobolje
- bolesti respiratornih organa
- ženskih bolesti (menstrualnih problema i PMS-a, klimakterijskih tegoba, bolnih stanja koja se održavaju i na rad srca)
- bolesti urinarnog sustava
- visokog tlaka
- grčeva mišića
- bolnih stanja zglobova i kosti

Valerijana

Pripada obitelji odoljenki (Familiae Valerianaceae), a ljekarnički naziv joj je Rhizoma et Radix Valerianae. Ova je biljka prirodni analgetik, antidepresiv, antidot, antihelmetik, antiinflamatorik, antikarcinogenik, antioksidant, antispazmatik, diuretik, emenagog, hipnotik, homeopatik, karminativ, nervin, sedativ, stimulator i tonikum.

Valerijana je biljka poznata još iz antičkog doba, kada su je i Grci i Rimljani koristili uglavnom za liječenje ženskih tegoba. Ime dobiva po latinskoj riječi "valere" što znači "biti zdrav". Valerijana je bila tražen i važan lijek u  II svjetskom ratu, kako vojnicima, tako i stanovnicima ratnih područja.
I znanost je potvrdila veliku prirodnu ljekovitost valerijane kod danas učestalih stanja poput stresa, stresnih situcaija, velike napetosti i velike zabrinutosti.  Europska komisija preporučuje valerijanu za liječenje nervnih bolesti, tjeskobe, uznemirenosti, neuroza, stresa i nesanice. Sastojci u valerijani imaju blaga prirodna svojstva koja otklanjaju ili ublažavaju strah i umiruju. U narodu se zna da valerijana smiruje probavni i dišni sustav koji su usko povezani s tegobama srca i centralnim nervnim sustavom.

Čaj od korijena valerijane djeluje protiv nesanice, brzo nakon uzimanja odvodi u prirodan san i ne izaziva jutarnje tegobe kakve najčešće izazivaju sintetički lijekovi za nesanicu.

Zapadna pučka medicina preporuča valerijanu za liječenje:
anksoiznosti, bolova kosti i zglobova, protiv brzog rada srca, glavobolje, grčeva želuca i crijeva, hipohondrije, histerije, te za regulaciju srčanog ritma, iritiranog probavnog sustava, katara crijeva, klimakterijskih tegoba, komplikacija želuca, kuge, migrene, mentalnog umora, nervnih grčeva, nervnih tenzija, nesanice, neuralgičnih bolova, napetog nervnog sustava, raznih parazita i nametnika u crijevima, slabosti, slabosti oka, srčanih tegoba, slabih živaca, vrtoglavice, varikoznih vena, zabrinutosti, kao i za uspavljivanje, a u kozmetici kao magični prašak.
herbalism @ 13:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
(Novi list, 1.2.2009)
Poznato je da jabuka pomaže pri mršavljenju, jer sadrži pektin, koji bubri i stvara osjećaj sitosti. Jabukom se, također, unosi u organizam mnogo vode, vitamina, minerala i vlakana, koja pomažu regulaciji stolice, a pojačava se i izlučivanje mokraće. Pektin ujedno ima veliku ulogu pri odstranjivanju kolesterola, jer je lako topiv u vodi, a bubreći "zarobljava" molekule kolesterola i odvodi ga iz organizma. Jednako je i s taninima, koji djeluju pri probavljanju masti. Kod proljeva se uvijek preporučuje prvo pokušati zaustaviti tegobe jabukom, koja se za takvu svrhu konzumira naribana, i to tek kada potamni na zraku. Ljuske jabuka, pogovoto osušene, imaju dosta pektina, a koriste se za sprečavanje lakših poremećaja probavnih organa. Jabuke sprječavaju karijes bolje nego pranje zuba (pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto). Da je jabuka rajsko voće dokazuje i  njezina učinkovitost kod nesanice i za osvježenje, kod kožnih bolesti, bolesti bubrega i mjehura. Ona djeluje na cjelokupan metabolizam, sprječava rano starenje, pomaže u oporavku od raznih bolesti, pogotovo kardiovaskularnih, liječi išijas, prehladu, promuklost, bol u kukovima, čireve te odvikava od pušenja. Učinkovita je i u liječenju ekcema, a budući da fosfor djeluje na živčani sustav, korisna je i duševno izmorenim osobama.


Jabuka

lat. Malus domestica
eng. Apple
d. Kulturapfel
fr. Pomme
herbalism @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 0
(Novi list, 25.1.2009)
- u liječenju bolesti žila i krvnog tlaka kojeg uravnotežuje i pojačava cirkulaciju
- u reguliranju masnoća u krvi i šećera te kod slabokrvnosti
- u liječenju bolesti jetre kao što su masna i otečena te povećana jetra i ciroza jetre
- u liječenju živčanih bolesti i stanja anksioznosti te protiv nesanice
- kod bolesti  imunosustava
- kod rizika od karcinoma
- za stimuliranje endokrinih žlijezda (pojačava izlučivanje)
- za otklanjanje kroničnih umora
- kod bolesti metabolizma
- kod bolesti metabolizma - potiče i pospješuje apsorpciju hranjivih sastojaka, od vitamina do minerala, potiče žlijezde s unutarnjim izlučivanjima na rad, pojačava trošenje masnih kiselina i izgaranje rezervnih masnih kiselina i to naručito kod sportaša itd.
- za kondicijsku i psihofizičku relaksaciju i koncentraciju jer ubrzano nadoknađuje izgubljenu snagu, jača izdržljivost te pojačava snagu dubine uzdisaja i izdisaja pa je koristan sportašima
- u liječenju reume i bolesti zglobova.

Prirodni preparati od ginsenga - žen šena, mogu se naći u obliku praška, ekstrakta u kapsulama, kompresama, tabletama, u obliku tinkture te ostalih vrsta ljekovitih suplimenta kao dodataka hrani. Preparate treba uzimati prema preporuci proizvođača.

Napomena:
dobro je znati da niže doze žen šena povisuju, a veće doze snižavaju krvni tlak.

Opis:
trajna biljka s dobro razvijenim korijenom (oblik čovjeka s rukama i nogama) i stabljikom iz koje se na vrhu razvijaju 4 manje nasuprotne grane s perasto-dlanastim rascijepanim listovima, a iz sredine izlazi grana na vrhu koje se razvijaju zelenožuti cvjetovi. Sjemenke sazrijevaju u mesnatim crvenim plodovima. Žen šen se razmnožava sjemenom te treba i do 5 godina da se korijen može upotrijebiti. Najpoznatije vrste žen šena su kineski, korejski, vijetnamski, američki i sibirski.

Vrijeme cvatnje:
lipanj - srpanj.

Miris i okus:
zeleni dio bez naročitog mirisa, a korijen sluzavo-gorkog okusa.

Stanište:
raste slobodno u prirodi, po planinskim šumama od Istočne Azije do Mandžurije. Danas se uzgaja plantažno.

Branje i prerada:
korijen se vadi prije cvjetanja ili nakon sazrijevanja sjemenki, i to kad je najmanje star 5-7 godina. Suši se cijeli ili usitnjen. U pučkoj medicini koriste se i list i sjeme u liječenju raznih bolesti. U pripremi za sušenje i upotrebu postoje mnogi načini koji ovise o namjeni. Korijen se može i guliti te se dobiva bijeli korijen kojega zovu bijeli žen šen; ako se termički obrađuje s vodom, tada pocrveni i zove se crveni žen šen. Što je korijen stariji, smatra se ljekovitijjim.

Ljekoviti sadržaj:
saponin, šećer, panocen, panoqunom,  germanium, peptidi, holin, sterein, fitosterol, glikozidi,  panoksinska i masne kiseline, vitamini B1, B2, C, aluminij, arsen, bakar, fosfor, kalcij, kobalt, magnezij, mangan, željezo.

Kontraindikacije
Kod akutnih stanja, kao što je hipoglikemija, nije preporučljivo uzimati žen šen.  A i inače treba se, da ne bi došlo do narušavanja zdravlja, savjetovati s liječnikom, što osobito vrijedi za one koji imaju komplikacija sa srcem.

lat. Panax ginseng
eng. Ginseng
d. Ginseng
fr. Le ginseng

Ginseng

Ginseng

Ginseng

Ginseng pripada obitelji bršljana (Familiae Araliaceae) a ljekarnički mu je naziv Radix Ginseng.
Ova je biljka prirodni adaptogenik, afrodizijak, antikolesterol, antioksidant, aromatik, dermetik, emetik, eksektorant, hipoglikemik, kardik, karminativ, metabolik, nervin, stimulator, sedativ i tonikum.
Ova se biljka preporuča protiv svih tegoba, pa spomenimo da "usput" i jača vid, liječi glavobolju, probavne smetnje, koristi protiv povraćanja, mučnine, potiče i pojačava moždanu aktivnost, regulira endokrini sustav i hormonalne disfunkcije, pojačava izlučivanje adrenalina, potiče funkcije pluća... Listovi ginsenga dobar su emetik i ekspektorant.
Američki žen šen se preporučuje za stimuliranje limfnog sustava, vraćanje izgubljene snage, pojačavanje kapilarne cirkulacije u mozgu, pomlađuje.
Kineski žen šen pomaže i pojačava Yin energiju, a smiruje Yang energiju, uravnotežuje tenzije, ublažava glavobolju, regulira tlak, te jača izgubljeni libido i potenciju.
Korejski žen šen je jači i intenzivnijeg je djelovanja od kineskog, te se koristi kao tonik za Yin i Yang energiju, a pritom pojačava vatrenu energiju koja pojačava energiju libida.
Ne preporučuje se kod vrućih upalnih bolesti.
Sibirski žen šen djeluje manje stimulativno i manje intezivno od kineskog  i korejskog, ali se preporučuje za ragulaciju rada žlijezda te kod depresije.

herbalism @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
(Novi list, 18.1.2009)
Opis:
jednogodišnja zeljasta biljka visine do 80cm s razgrananom stabljikom na vrhu. Donji listovi su veliki i okrugli, a gornji sitni, perasto razdijeljeni i duguljasti. Cvjetovi su sitni i bijeli i tvore cvatove. Plod je duguljast i okrugao. Danas za lijek uzimamo kultivirani korijandar.
Vrijeme cvatnje: 6-7 mjesec
Miris i okus: miris po stjenicama, a okus svježe mlade biljke aromatično gorak.
Stanište: na livadama, planinskim proplancima, zapuštenim zemljištama, nasipima, uz zidine, kamenjare, rubove šuma, okućnica itd.
Branje i prerada: sabire se plod u rujnu. Svježa biljka izaziva umor, gubljenje snage i pospanost te se ne koristi kao ni zbog lošeg mirisa po stjenicama. Suhi plod je aromatičan.
Ljekoviti sadržaj: 1 posto eteričnog ulja (eterično ulja u većoj količini je otrovno, izaziva pijanstvo i duboki san. To ulje služi kao zamjena za bergamovo ulje), 15 posto masnog ulja, 16 posto bjelančevina, vitamin C; korijandarovo ulje sadrži linalol, pineol, borneol, limonen, geraniol...

Tinktura
20g korijandara, 1 dl 70-postotnog alkohola
Priprema: korijandar močimo u alkoholu 14 dana i procijedimo.
Upotreba: uzimamo 10-20 kapi tri puta dnevno poslije jela kod tromosti crijeva i kod istjerivanja plinova i ostalih navedenih tegoba.

Prašak od korijandara
Uzimamo od 1-2g praška dnevno protiv svih navedenih bolesti i tegoba.

Kontraindikacije
Korijandar ne bi smjeli uzimati osobe s komplikacijama žuči i žučnih kamenaca, osobe s akutnim čirom na želucu i dvanaesniku, osobe s bolestima jetre, slabog želuca.. Kod osjetljivih osoba može doći do kontaktne alergije u dodiru s biljkom. U većim količinama korijandar može izazvati narkotični efekt.

Koristi za liječenje:
- tromosti crijeva (kao prašak u kombinaciji s kuminom, uvijek pola jedne biljke, a pola druge)
- slabe muške potencije ( u narodu poznato ljekovito djelovanje sjemenki korijandra za jačanje muške potencije te kao dobar afrodizijak, pa se miješao s raznim ostalim stimulansima, i to najviše u obliku napitka)
- nadutosti (kao dijetalni začin u dijetalnim jelima, kao dobar stimulans za cijeli probavni sustav te za sprječavanje stvaranja plinova kao karminativ)
- slabog rada želuca na jače izlučivanje želučanog soka - protiv slabog želuca, slabe probave, lošeg apetita)
- grčeva želuca i crijeva (dobar antispazmodik)
- gljivičnih oboljenja kože i gljivica ispod noktiju (koriste se ulje, mast i tinktura korijandara koji su jaki prirodni mikotici)
- raznih parazita i nametnika u crijevima (dobar antihelmetik)
- uboda insekata i ugriza škorpiona te otrovnih zmija (zgnječeni plod se stavljao na mjesto uboda ili ugriza ili se od njega dobiveno ulje koristilo za mazanje tih ozljeda).

Korijandar je biljka Sredozemlja odakle se proširila u unutrašnjost kontinenta. Naziv je dobila po Grčkoj rijeci "koris", što znači stjenica, jer ova biljka kad je svježa miriše po stjenicama. Kao lijek i začin korijandar su koristili u starom Egiptu, te kod Grka i Rimljana. Kao afrodizijak je bio  sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku. Osušeni plodovi korijandara imaju aromatičan miris, pa su se u prošlosti kandirali sa šećerom i bacali kao konfeti prilikom vjenčanja.
Korijandar je poznati sastavni dio curry začina koji je često korišten u Indiji i arapskim zemljama, a kod nas ga dosta koriste u ishrani osobe koje prakticiraju meditaciju. Dodaje se i raznim travaricama i likerima od raznog ljekovitog bilja. Korijandar se koristi i za začinjavanje...

lat. Coriandrum sativum
eng. Coriander
d. Echter Koriander
fr. Coriandre

Korijandar
Zapadna pučka medicina koristi korijandar kao:
antimikrobik, antibakterik, antihelmetik, afrodizijak, antispazmodik, antioksidant, antidiaroik, antifungal, antiskorbut, ekspektorant, dispeptik, digestiv, karminativ, laksativ, vermifug (izvana), gubitak apetita, grčeva želuca, izostale menstruacije, krvarenja, raznih rana, slabog rada želuca, tegoba sa seksom, tegoba s disanjem, crijevima; nakon uboda insekata, ženskih bolesti, kao i za odstranjivanje parazita i nametnika iz crijeva.
U pučkoj medicini koristi za:
nadoknadu vitamina C (list), za narkotični efekt, u aroma-terapiji, u kozmetici, za umirenje i slično.
Kao namirnica - za aromatiziranje likera, rakija, hrane...
herbalism @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 0
(Novi list, 18.1.2009)
Lipov cvijet liječi prehladu i organe za disanje. Tjera znoj i mokraću, pospješuje stolicu. Liječi trajan kronični kašalj, bolove kod mokrenja, čisti krv. Liječi živce od uzbuđenja i umora. Tko pije redovito čaj od cvijeta lipe (usitnjen 2 žlice na 300-400 g ključale vode) pomiješan sa žlicom meda, ne mora se bojati upale pluća ili dušnika.

Lipa
lat. Tilia
eng. Tilia
d. Die Linden
fr. Tilia

Lipa 
herbalism @ 09:51 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud