Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
29.10.2014. 11:59 :: obat kuat oles
http://obatpembesarpayudara.net/
29.10.2014. 14:56 :: procomil spray
http://jualcialis.com/
29.10.2014. 14:56 :: procomil spray
http://jualcialis.com/
29.10.2014. 15:23 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:23 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:24 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:24 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:24 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:24 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:25 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:25 :: Kelambu lipat
kelambu lipat

http://supplierkelambu.blogspot.com/
29.10.2014. 15:28 :: Tempat Jual Pulsa Listrik
tempat jual pulsa listrik
29.10.2014. 15:30 :: Tempat Jual Pulsa Listrik
tempat jual pulsa listrik
29.10.2014. 17:06 :: krim tahan lama
http://perangsangwanita.com
29.10.2014. 17:06 :: obat kuat oles
http://obatpembesarpayudara.net/
29.10.2014. 17:06 :: krim tahan lama
http://perangsangwanita.com
29.10.2014. 17:06 :: obat kuat oles
http://obatpembesarpayudara.net/
29.10.2014. 18:33 :: alat onani pria vagina mainan
http://www.alatsekspriawanita.com/vagina-mainan
29.10.2014. 23:16 :: procomil spray
http://jualcialis.com/
29.10.2014. 23:17 :: procomil spray
http://jualcialis.com/
30.10.2014. 9:01 :: Selaput Dara Buatan Japan
Selaput Dara Buatan adalah suatu produk yang dibuat khusus yang berfungsi untuk menjadikan seorang wanita menjadi perawan lagi tanpa harus dioperasi.
30.10.2014. 11:48 :: Obat Sariawan Alami Anak
,,
30.10.2014. 13:26 :: SEX TOYS MIC
JUAL SEX TOYS MIC DAN ALAT BANTU SEX LAINYA TLP 081288212421 / PIN 25EEE4C4
30.10.2014. 13:26 :: SEX TOYS MIC
JUAL SEX TOYS MIC DAN ALAT BANTU SEX LAINYA TLP 081288212421 / PIN 25EEE4C4
30.10.2014. 23:31 :: obat pembesar bokong
buy 1 free 3
30.10.2014. 23:31 :: obat pembesar bokong
buy 1 free 3
30.10.2014. 23:31 :: obat pembesar pantat
buy 1 free 3
30.10.2014. 23:32 :: obat pembesar pantat
buy 1 free 3
31.10.2014. 2:47 :: krim pembesar bokong
buy 1 free 3
31.10.2014. 2:47 :: krim pembesar bokong
buy 1 free 3
Blog - lipanj 2012
petak, lipanj 29, 2012
(Novi list, 29.6.2012)

Kulinarstvo
Dinja, kao vrlo cijenjen gurmanski specijalitet najčešće se služi s pršutom. U Francuskoj od dinje pripremaju juhu i palačinke. U toplijim krajevima, njenoj pradomovini, kao i u nas, jede se kao ukusno i osvježavajuće voće. U novije vrijeme zbog svoje aromatičnosti, dinja se koristi u proizvodnji sladoleda, čokolada, voćnih sokova i drugih slastica.

Džem
1kg dinje, 750g šećera, sok od 2 limuna
Priprema: Očistiti dinju i izrezati je na kockice. U velikoj prikladnoj posudi napraviti šećernu otopinu, s 2 dl vode, i kuhati dok se ne dobije gusti sirup, te dodati isjeckane dinje i limun. Za vrijeme kuhanja ne miješati, već protresati posudu. Kad kockice dinje postanu staklaste maknuti s vatre, džem uliti u prethodno zagrijane staklenke i hermetički zatvoriti.

Kontraindikacije
Nisu poznate.

Dinja
lat Cucumis Melo L.
eng Muskmelon
d Die Zuckermelone, Melone
fr Le Melon
Dinja

Dinja

Dinja potječe iz Azije i Afrike. Rimljani i Egipćani također su je poznavali i smatrali izvrsnom hranom, ali u svom prvotnom obliku je veličine naranče. Biblija spominje dinju za kojom su Izraelci žalili kao za omiljenom hranom 40 godina lutajući pustinjom.
Druga imena dinje su dina, dumlek, melon, pipan, pipun, pekun, pepun. Dinja je jednogodišnja niska puzava biljka velikih sočnih i slatkih plodova. Listovi su joj nepravilno razdijeljeni a cvjetovi se sastoje od dviju polovica. Plod je mesnat, žute ili žutonarančaste boje. Najpoznatije su narančaste i zelene dinje, a ima ih različitih veličina.
Vrijeme cvatnje: Svibanj - lipanj.
Miris i okus: Karakterističnog je jakog mirisa i slatkasta okusa.
Stanište: Uzgaja se na poljima, u "bostanima", te u vrtovima.
Branje i prerada: Beru se od svibnja do rujna, a u liječenju se koriste korijen, plod i sjeme.
Ljekoviti sadržaj: Plod sadrži 95% vode, 0,1 masti, 0,8 bjelančevina, 8 g šećer, limunsku kiselinu, eterična ulja, bakar, željezo, cink, mangan, fosfor, kalij i vitamine C, B, A, a sjeme sadrži dušične spojeve, fitin, masno ulje. Korijen sadrži kalcijev malat, pektin, smolu, vosak i melonemetin, a to je tvar koja izaziva proljev i povraćanje.

Ljekovito djelovanje
- Dinja se koristi u liječenju vanjskih i unutarnjih bolesti.
- U vanjskoj uporabi sluz sjemena dinje stavlja se kao oblog na opekline i ubode raznih insekata.
- Slatkasti mesnati plod jede se svjež i priprema na razne načine.
- Prirodni je zaštitnik organizma od kardiovaskularnih tegoba.
- Dinja je dobra namirnica u raznim dijetama kod mršavljenja, a njen sok je lijek za upalne procese sluznice želuca i crijeva.
- Kao antioksidant spada u antikancerogenu organsku hranu.
- Emulzija od mljevenih sjemenki služi za liječenje opekotina, te uboda raznih insekata. Preporučuje se i kao pomoć bubrežnim bolesnicima i to onima koji imaju pijesak u mjehuru ili bubregu.
- Oblog od soka dinje ili naribane dinje rabi se kod raznih bolnih stanja te se stavlja na bolno mjesto a ako namažete tijelo sokom dinje, štititi će vas od štetnog zračenja sunca.
Kod tegoba se bubregom preporuča se jedenje koštica dinje.
- Plod, sjemenke, korije i ulje od sjemenki, dobro su ljekovito staro sredstvo za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje dobar je za iskašljavanje i povraćanje.
- Zapadna pučka medicina rabi dinju za liječenje abraza i drugih smetnji na koži, bolesti želuca i crijeva, opeklina, crijevnih parazita i drugih bolnih stanja.

herbalism @ 19:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, lipanj 22, 2012
(Novi list, 22.6.2012)

Čaj od cvjetova
S 2 dl vruće vode prelijemo 1 čajnu žličicu bilja, poklopimo da odstoji 15 minuta, te procijedimo kroz gazu. Pijemo 2-3 šalice čaja s medom.

Tinktura
- 200 g cvjetova prelijemo s 1 l rakije te držimo na toplom mjestu u mraku mjesec dana. Procijedimo. Rabimo za masažu oboljelih reumatskih mjesta.

Ulje
- 200 g cvjetova prelijemo s 1l rakije te držimo na toplom mjestu u mraku mjesec dana. Procijedimo. Rabimo za masažu oboljelih reumatskih mjesta.

Ulje
-Močimo mjesec dana 200 g cvjetova u 1 l maslinovog ulja i procijedimo. Držimo na toplom mjestu u mraku. Rabimo za mazanje oboljelih reumatskih mjesta i upaljenih mjesta na koži.

Prašak
Od suhih cvjetova mljevenjem napravimo prašak kojeg rabimo za ušmrkati u nos za liječenje slabe nosne sluznice kod prehlade. Možemo prašak močiti u maslinovom ulju, dobro procijediti - profiltrirati te rabiti za mazanje oboljelih mjesta.

Mješavine čajeva
Danas divizam možemo naći u čajnim mješavinama za liječenje dišnih organa i puta (species pectorales), zajedno sa listom bijelog sljeza, podbjela, plućnjaka, jagorčevina, trputca, ljubice, kadulje, marulje itd., ovisno o samoj namjeni čaja. Divizam miješamo sa podbjelom, sljezom i anisom, kod traheobronhitisa i upalnih stanja, kod katara sa podbjelom i sljezom itd.

Divizma
lat Verbascum Phlomoides L.
eng Great or Common Mullein
d Die Kleinblütige Königskerze, Echte Königskerze, Marienkerze, Frauenkerze, Wollblume, Kleinblütiges Wollkraut, Himmelsbrand, Fackelkraut, Wetterkerze, Feldkerze, Brennkraut
fr La molène thapsus, molène Bouillon-blanc, Bouillon-blanc, Bouillon jaune

Divizma

Divizma

Za divizmu se još koriste i nazivi divizam obični, divlji duhan, lepuh i sviječnjak. Spominje se u grčkoj mitologiji gdje je bila zaštitnik Odiseju od čarobnice Kirke. Poznate su i suhe stabljike divizma koje su se namakale u loj te rabile kao ukrasne svjetleće baklje. Cvjetove divizma žene su rabile za bojenje kose.
Divizma je dvogodišnja biljka sa uspravnom stabljikom, koja naraste i do 2 metra, a na vrhu je razgranata. Listovi su joj dlakavi, sjedeći, veliki, jajasti do lancetasti i smješteni u rozetu. Veliki cvjetovi žute boje cvatu pojedinačno ili u čupercima. Prašnici divizmesu obojeni i vunasti. Plod je tobolac pun sitnih sjemenki koje su blago otrovne. Cijela biljka je gusto dlakava. Prve godine razvija samo listove, a drugu stabljiku. Kod nas raste mnogo vrsta Verbascuma, kao što su V. phlomoides - divizam obični, V. thapsiforme, V. thapsus, V. macrurum itd.
Cvate od svibnja do kolovoza. Aromatičnog je mirisa po medu, a okus joj je sluzav i gorak.
Najviše raste na suhim, sunčanim i kamenitim mjestima, uz puteve, potoke, rijeke, nasipe, zidove, te na šumskim čistinama. Pri branju za preradu sabiru se cvjetovi po suhom i sunčanom vremenu, za vrijeme cvatnje. Cvjetove brzo sušimo tako da ih rasprostremo u tankom sloju na toplom i prozračnom mjestu, te ih pohranimo u hermetičku suhu ambalažu (suhi cvjetovi gube brzo ljekovito svojstvo ako su izloženi svjetlosti i vlazi). Listove možemo rabiti svježe ili ih sušimo na toplom prozračnom mjestu te ih ustitnimo.
Staklenka puna svježe ubranih cvjetova, koju dobro zatvorimo i izložimo djelovanju sunca, nakon čega počinje ispuštati ljekovitu tekućinu - ulje - može dati dobar i djelotvoran lijek za mazanje oboljelih mjesta reume i gihta.
Zapadna pučka medicina divizmu rabi za liječenje respiratornog trakta (kašlja s bronhilnim kongnestijom, bronhitisa, pneumenie, astme, emfizema, kronične opstruktivne plućne bolesti, prehlade, upale grla - grgljanje, tuberkuloze itd), za liječenje kožnih oboljenja (infekcija, upalnih stanja, opeklina, ekcema itd), kod infekcija oka (konjuktivitis, infekcija, nadražaja, iritiranosti, suzenja itd), kod proljeva (diareje, dezinterije itd), za liječenje hemeroida itd.
Iz povijesti divizme vidljivo je da su narodi biljku cijenili kao velikog zaštitnika od bolesti (kađenje kućnih prostorija sa cvjetovima divizme na dan Svetog Ivana, 24. lipnja), ali i kao veliki lijek za respiratorni sustav - plućna oboljenja (sluzavosti pluća, astme, kihavice, hripavca, bronhitisa, kroničnog bronhitisa itd), u prvom redu za smirivanje raznih vrsta kašlja (rabi se cvijet - suhi, nadražajni - iritirajući, jaki - antitusik), za izbacivanje katara dišnih organa i puta (cvijet - ekspektorant, antikatarik), kod napadaja astme (cigarete koje su se izrađivale od cvjetova i lista divizma).

Ljekovito djelovanje
-Osim za liječenje respiratornog sustava, divizmu se još koristi za
- ublažavanje grčeva (cvijet i list - antispazmodik)
- kod tegoba s očima, kod upalnih stanja stavljamo obloge koje smo močili u čaju od cvjetova, a ako napravimo ulje od cvjetova tada njime mažemo oči
- cvijet se može kuhati u mlijeku sa medom, može se napraviti čaj, svježi sok, stavlja ga se u rakiju ili ulje za masažu reumatskih oboljenja
- za bolesti kože (infekcije, čirevi, tumori) ili rana, kad se koristi u obliku obloga
- u pučkoj medicini rabi se još i za liječenje tjeskobe, drhtanja, tegobe sa srčanim ritmom, neuralgije itd
- svježi list divizme rabimo kao sredstvo koje razmekšava kožu
- za obloge koje staljamo na otekline, hemeroide, čireve
- za liječenje katara crijeva, zaustavljanje proljeva, za pripremu čaja u mješavinama sa cvijetom divizma

herbalism @ 18:17 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 15, 2012
(Novi list, 15.6.2012)

Vrste papra
- Bijeli papar, Piper album, Fructus Piperis albi, uzima se kod konstipacije kao laksativ, kod tegoba sa želucem i to kod slabe probave hrane. Blažeg je i ugodnijeg okusa.
- Cubeba papar, Piper Cubeba, Fructus Cubebae, ljutog je okusa, aromatičan, ne žari, ne peče, ne pali. U pučkoj medicini rabi se kao dobar lijek kod upala mjehura i mokraćnih kanala, kašlja, gonoreje, protiv nadutosti, problema s probavom..
Alkoholni ekstrakt od papra dobar je lijek koji ubija bakterije Micrococcus pyrogens var. Aureus, a ulje je učinkovito kod virusa gripe i Bacillusa typhosusa.
- Južnoamerički papar, Piper Angustifolia, Folia Matico. Rabi se lišće koje ima mnoga ljekovita svojstva i dobar je lijek protiv gonoreje.
- Dugi papar, Piper longum. U pučkoj medicini ova je vrsta papra poznata kao lijek protiv gonoreje, zmijskog otrova, katara.
Oblozi i mast
Oblozi od papra jačaju površinsku cirkulaciju i koriste se protiv reumatskih bolova, a mast za mazanje krasta na glavi.
Zapadna pučka medicina rabi papar za liječenje: artritisa, bolesti jetre, groznice i grozničavih stanja, histerije, kašlja, kamenaca u mjehuru, kožnih tegoba, nadutosti i drugih teškoća s probavnim sustavom, proljeva, reume, tetanusa, ženskih bolesti...

Papar
Piper nigrum L.
eng Black pepper
d Der echte Pfeffer, Pfefferstrauch, schwarze Pfeffer, kurz Pfeffer
fr Le poivrier

Papar

Papar

Piper nigrum L., Familiae Piperaceae, porodica Paprova.
Ljekarnički naziv: Fructus Piperis nigri. Papar je antibakterik, antidijaroik, antipiretik, antiseptik, aromatik, detoksikant, digestiv, diseptik, karminativ, laksativ, rubifacijens, stimulans.
Papar je porijeklom iz Azije, a još u antičko doba uzgaja se u svim zemljama s toplom tropskom klimom. S otkrićima morskih putova postao je najtraženiji začin koji se u vrijeme kuge i kolere plaćao u zlatu. U trgovini mirodijama s Istoka papar zauzima vodeće mjesto i njime zapravo započinje povijest ostalih mirodija u Europi. Domovina papra je Indija, u kojoj su i pronađeni najstariji zapisi o njemu u indijskim sanskrtskim dokumentima. Indijci ga nazivaju pipali, Perzijanci pippari, stari Grci peperi, a stari Rimljani piper, od koje je riječi i nastao današnji naziv, biber ili papar.
Bijeli papar se dobiva od zrelih plodova papra koji se najprije namoče u vodi i zatim suše. Skidanjem kožice s ploda dobiva se gola bijela sjemenka ili bijeli papar. Crni papar dobiva se od potpuno razvijenog, ali nedozrelog ploda papra koji sušenjem poprima crnu boju. Zeleni papar dobiva se tako da se zrna papra konzerviraju u salamuri.
Druga imena: biber, bijeli papar, crni papar, crni biber.
Strani nazivi: slovenski črni poper, srpski biber, talijanski pepe.
Opis: Trajna zimzelena penjačica danas se uzgaja na visokim kolcima. Plodovi su bobe veličine 4 do 6 mm koje rastu na dugačkom plodištu dužine 11 do 15 cm na kojima je oko 20 do 30 boba. Bobe, odnosno zrna su žute, zelene ili crvene boje, ovisno o stupnju zrelosti i obradi zrna.
Miris i okus: mirodijskog mirisa, a okus ljut, pekući i pikantan.

Začin
U kuhinji se zrno koristi za marinade, juhe, variva i kao dodatak u kiseljenju povrća. Prah, odnosno mljeveni papar stavlja se u gotovo sve vrste jela, umake, salate, koktele, pa čak i u kolače.
Bijeli papar koristi se za svijetla, a crni za tamna jela. Papar u zrnu može dugo trajati i sačuvati svoju kvalitetu, dok mljeveni dugim stajanjem gubi na kvaliteti.
Papar se kao začin, u malim količinama može koristiti kod: oboljenja jetre, bolesti crijeva, slabog rada želuca i poremećaja u mikroflori crijeva, visoke temperature koju snižava ako se uzima u mlakoj juhi, a u toploj sprječava grozničava stanja, tegoba s cirkulacijom, tegoba s hemeroidima.

Ljekovito djelovanje
Ljekotivi sadržaj:
najvažniji sastojak su eterična ulja phelandren, caryopylen i sesquiterpen i to 1 do 2,5%, alkaloid piperin do 10%, škrob, smole i malo masnog ulja.
Papar kao začin raznovrsnim jelima ima stoljetnu tradiciju. Njegova ljekovita svojstva, koristi li se kao začin ili kao lijek, čine ga zaštitnikom cijelog organizma, pogotovo probavnog sustava. Pravilno doziranje, odnosno njegova uporaba kao začina, ima niz ljekovitih djelovanja, dok nepravilna uporaba papra može dovesti do mnogih neželjenih posljedica za zdravlje. Pobuđuje rad želuca tako što iritira sluznicu želuca i potiče proces vrenja hrane, a ujedno uništavajući razne štetne mikroorganizme u hrani.

herbalism @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, lipanj 8, 2012
(Novi list, 8.6.2012)

Čaj
-za navedena oboljenja
1 jušna žlica ili 2-5 grama korijena, 2 dl vode
Priprema: Korijen preliti s vrućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Uporaba: Piti 2-3 šalice čaja na dan, prema potrebi, ali uvijek prije jela.

Tinktura
- za navedena oboljenja
200g suhog korijena, litra 70-postotnog alkohola
Priprema: Korijen močiti 30 dana u alkoholu i procijediti.
Uporaba: Uzimati 2-3 puta na dan po jednu čajnu žličicu s malo vode ili soka.

Prašak
- zatvor, proljev
Od usitnjenog suhog korijena radi se prašak i u količini od 2g 2-3 puta na dan uzima za pospješivanje probave. Međutim, količine manje od 2 grama izazivaju zatvor te se to djelovanje koristi kod proljeva.

Rabarbara
lat Rheum rhabarbarum
eng Rhubarb
d Der Rhabarber, Gemüse-Rhabarber, Krauser Rhabarber

Rabarbara

Rabarbara

Druga imena. Kineska rabarbara, rabarbara slatka. Slovenski - raved, ruved; srpski - turska rabarbara, talijanski - rabarbaro palmato.
Iz povijesti: Domovina rabarbare je Kina, od kud se u 18.stoljeću širi prema Europi. Najraniji zapisi o rabarbari potječu iz Kine, i to oko 2700. godina prije nove ere, koji govore o  kultiviranju rabarbare i njenoj uporabi kao laksativa. U Salernu, tada najvećoj školi farmakologije, rabarbara se primjenjuje u raznim receptima. Prvi Europljanin koji je vidio rabarbaru bio je poznati moreplovac Marko Polo. Avecina (Ibn-Sina), arapski liječnik, rabarbaru je preporučivao za liječenje raznih bolesti.
Opis. Trajna biljka koja naraste i do 2 metra, s jakom stabljikom i velikim prizemnim listovima, na dugim i mesnatim peteljkama. Korijen joj je jak, mesnat, sočan i razgranat u korijenčiće. Cvjetovi dvospolni, bijeli i sitnim tvore cvat na vrhu stabljike.
Vrijeme cvatnje: Lipanj - srpanj.
Miris i okus: Bez naročitog mirisa, okus peteljki kiselkast, a korijena gorak.
Staništa: Uzgaja se u vrtovima i na poljima.
Branje i prerada: Peteljka listova rabi se svježa za jelo, a korijen se očisti, usitni i suši na toplom i zračnom mjestu u hladu, koristi se u ljekovitim pripravcima.
Ljekoviti sadržaj: Antrahinon, antraglikozid, tonoglikozidi, rutin, rein, rabarberon, glikogalin, tetrarin, emodin, sennidin, rheidin, palmidin, kalijev oksalat, pektin, guma, škrob, masti, tanin, kalij, natrij, magnezij, željezo, vitamin C.
Toksičnost: Listovi rabarbare se u pravilu osim u nekih jestivih vrsta, ne jedu jer sadrže dosta kalijevih oksalata koji nadražuju bubrege, te rutina i drugih tvari koje mogu dovesti do neželjenih tegoba. Oksalna kiselina veže kalcij u organizmu te dovodi do dekalcifikacije.
Djelovanje:
Familiea Polygonaseae - Porodica Dvornjače. Ljekarnički naziv - Rhizoma Rhei et Radix Rhei: adstrigent, antiastmatik, antikarcinomik, antiseptik, antispazmodik, antitumor, aperitiv, diuretik, holagog, homeopatik, karminativ, laksativ, purgativ, stomahik, tonikum.
Zapadna pučka medicina rabi rabarbaru za liječenje: bolesti jetre, želuca i crijeva, impentiga, groznice, kolere, konstipacije, bolesti neuralgije, podrigivanja, zgrčenog lica, zatvora, žuči, za čišćenje jetre i za jače izlučivanje žuči, te kod krvarenja, povišenog kolesterola.
Kineska medicina rabi rabarbaru za liječenje visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi, unutarnjih bolesti kao i bolesti kože. Ajurvedska medicina rabi kod digestivnih problema, protiv katara i za jačanje organizma i imuniteta. Turska rabarbara u obliku kapsula, čaja i tinktura rabi se za liječenje: karcinoma, visokog tlaka, želuca, konstipacije, čireva na želucu i na dvanaestiku, groznice, upalnih stanja, infekcija s mikrobima, te za jačanje obrambenih snaga organizma.
Kontraindikacije. Rabarbaru ne smiju uzimati trudnice, i osobe koje imaju tegoba s kolonom. Ne preporučuje se uporaba rabarbare osoba oboljelima od reume i gihta, s kamencima u bubregu, s povišenim vrijednostima mokraćne kiseline u krvi.
Napomena. Kod uporabe korijena može doći do promjene boje mokraće od jako žute do crvene.

Ljekovito djelovanja
- Kinezi za rabarbaru znaju reći da je čarobna biljka koja čudotvorno obnavlja organizam, poradi velike ljekovite moći koju posjeduje, ali znaju i za njezinu suprotnu stranu tj štetno djelovanje.
Rabarbara je dobra prirodna biljka, a kompotom od peteljke liječe se tegobe: želuca i crijeva od slabog apetita, žgaravice, katara želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita do dizenterije i kolere.
Rabarbara je veliki prirodni lijek za liječenje tegoba pražnjenja crijeva: ako se pripravci od rabarbare uzimaju u manjim količinama zaustavljaju proljeve, a u malo većim količinama potiču peristaltiku i pražnjenje crijeva kao dobar prirodni laksativ, a ako se uzimaju u jačim i češćim dozama, tada djeluju kao purgativ, brzo i jako, razne upale ili infekcije, jetre i žuči tako što pojačava lučenje žuči i pročišćava i jača jetru, kad se uzima redovito u manjim količinama, liječi kožne tegobe kao što su: opekotine, čirevi, rane, osip, razne kožne nečistoće.

herbalism @ 22:43 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, lipanj 2, 2012
(Novi list, 1.6.2012)

Čaj
(za navedena oboljenja)
3 jušne žlice usitnjenog islandskog lišaja, litra vode
Upute za pripremu:
močimo islandski lišaj u vodi 8 sati. Stavimo da se kuha na laganoj vatri dok ne postane sluzav i ohladimo. Procijedimo.
Uputa za uporabu:
pijemo po jednu šalicu ujutro i navečer, a ostalo preko dana u gutljajima.

Tinktura
20g islandskog lišaja, 1dl 40-postotnog alkohola
Uputa za pripremu: močimo tri tjedna islandski lišaj i procijedimo.
Uputa za uporabu: uzimamo 10-15 kapi tri puta na dan, sa sokom ili vodom protiv povraćanja, mučnine itd.

Prašak
Dobro osušen i očišćen lišaj meljemo u prah. Rabi se za posipanje raznih rana i kožnih nečistoća.

Kontraindikacije
Ne preporučuje se velika i dugotrajna uporaba islandskog lišaja, jer može izazvati mučnine i tegobe s jetrom.

Islandski lišaj
lat Cetrari islandica L.
eng Iceland moss
d Isländisches Moos, Lichen Islandicus, Blutlungenmoos, Fiebermoos, Hirschhornflechte oder Graupen
fr La mousse d'Islande, lichen d'Islande
isl. Fjallagrös
Islandski lisaj

Islandski lisaj

Familia Parmeliaceae - obitelj lišajeva, farmakopejski naziv - Fucus islandicus - Lichen islandicus (antiinflamatorik, antibakterik, antiseptik, antidiaroik, antibiotik, antidizenterik, antiemetik, antitusik, ekspektorant, galaktogog, katarik, laksativ, mucilaginoz, sekretolik, tonik).
Druga imena: lišaj grmaš, islandska mahovina, plućnjak, planinska mahovina.
Slovenski - islandija moss, islandija mah, talijanski - muschio islanda, islanda moss.
Iz povijesti: Ljekovitost lišaja poznata je od 17. stoljeća. U sjevernim krajevima našeg planeta poznata je kao hrana i lijek.
Opis: Kod nas raste u skupinama te dobiva i ime lišaj grmaš, koji raste većinom uspravno. Steljka (spužvasto tijelo koje se sastoji od algi i gljiva - alge fotosinteza, a gljive vodu i minerale) je žljebasta ili u cijev svinuta, glatke je površine, a na rubu trepavičasta i nazubljena. Strana koja je okrenuta svjetlosti je svijetlomaslinaste boje, a na suprotnoj svijetlozelena ili svijetlosiva s bijelim mrljama. Donji dijelovi su crvene boje. Cijeli lišaj jako je žilav.
Miris i okus. Bez naročitog mirisa i gorkog okusa.
Nalazište. Raste na višim brdskim i planinskim mjestima, na kamenu i tlu.
Branje i prerada. Sabiremo cijelu biljku koju očistimo od primjesa, dosušimo na toplom mjestu te usitnimo.
Ljekoviti sadržaj. Škroba ima 70 posto, dekstrolihenina 11 posto, lihenina, cetrarina 2 posto, ima protocetrarin, kremične kiseline, eteričnog ulja, gume, sluzi, šećera, željeza, joda, vitamina B12.
Za mogućnost raznog načina uporabe biljke pravi je primjer islandski lišaj ili u našim krajevima poznat kao lišaj grmaš. Uz korijen i list bijelog sljeza, islandski lišaj je sastavni dio naše kućne biljne ljekarnice i to kao prirodni antibiotik, za liječenje tegoba respiratornih organa, djeluje antiinflamatorno (protuupalno), kao antibakterik - mikrobe), kao ekspektorant djeluje dvojako i to kao ekspektorant relaksant (opušta, umiruje, relaksira bronhe, pomaže u sazrijevanju sluzi) te kao stimulativni ekspektorant i resolvens (rastvara, razlučuje - žilavu sluz te stimulira i potiče izbacivanje sekreta - sluzi iz bronha), ujedno umiruju iritantne čimbenike (hladan zrak, zagušene prostorije, dim cigarete itd), kao antispazmodik (umiruje grčeve), što nas upućuje da sva ova prirodno ljekovita djelovanja rabimo kod prehlade, respiratornog - dišnog katara, kašlja, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, laringitisa, promuklosti, gingivitisa, pneumonie, porebrice, hripavca, za zaustavljanje krvarenja iz kaverni - bacanja krvi, tuberkuloze, kod osoba sklonim prehladama ili osobe s padom imuniteta.
Na isti način djeluje i na sluznicu želuca i crijeva (gastritis, gastroenteritis, čira na želucu i dvanaestiku, regulira izlučivanje želučanog soka, katar želuca i crijeva, dizenterije - griže, diareje - proljeva, dispepsije želuca, spriječava povraćanje i mučnine želuca.
Kod plućnih oboljenja islandskom lišaju možemo dodati divizam (Verbascum thapsus), oman (Inula helenium), marulju (Marrubium vulgare), plućnjak (Pulmonaria officinalis).
Za rekovalescente
- Za islandski lišaj važi pravilo koje se ujedno i  preporučuje jer jača (kod bolesnih osoba u oporavku - rekovalescente, slabe ili slabašnu djecu, kod iscrpljenosti itd), krijepi, ublažuje nadražaje, smanjuje sekreciju, potiče apetit.
Pučka medicina još rabi islandski lišaj za liječenje jetrenih i žučnih tegoba kao što je žutica, vodenih bolesti, šećerne bolesti - dijabetesa kao dijetik - kruh, manjka mlijeka kod dojilja jer potiče stvaranje mlijeka (galaktogog), slabokrvnosti (potiče stvaranje krvi), bubrežnih oboljenja (upale bubrega), bolesti mjehura (katar mjehura) te za posipanje rana i gušavosti (poradi sadržaja joda).
Zapadna medicina preporučuje lišaj kod HIV infekcije.

herbalism @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
TagCloud