Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
18.10.2014. 9:54 :: Nick
Kumpulan Kata Galau paling Populer 2014
18.10.2014. 9:54 :: Nick
Gambar Lucu Aksi Pemain Bola Brazil 2014
18.10.2014. 9:57 :: Nick
Kata Kata bijak Mario Teguh Terbaru 2014
18.10.2014. 9:57 :: Nick
Gambar Lucu Tinngkah laku polisi 2014
18.10.2014. 10:24 :: pemutih wajah
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
cara menghilangkan jerawat
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
12
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
cara mengobati diare
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
12
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
<a href="https://www.lintas.me/lifestyle/health/nuskin-galvanicspa.com/cara-mengobati-diare-dengan-alami">https://www.lintas.me/lifestyle/health/nuskin-galvanicspa.com/cara-mengobati-diare-dengan-alami</a>
19.10.2014. 11:25 :: student castle apartment jogjakarta
student castle apartment jogjakarta
19.10.2014. 20:02 :: Cara Mengobati Diare
ok
19.10.2014. 20:05 :: Obat Alami Diare
ok
19.10.2014. 20:07 :: Cara Mengobati Diare Dengan Alami
ok
19.10.2014. 22:39 :: Obat Diare
ok
20.10.2014. 3:57 :: boneka sex full body
toko menjual boneka sex full body silicon, atau produk mainan sex
20.10.2014. 4:44 :: seni rupa
Blog Berbagi dan Belajar Bersama
20.10.2014. 6:24 :: blog remaja
Saatnya Generasi Muda Menginspirasi
20.10.2014. 7:49 :: pelangsing herbal body slim
toko menjual obat pelangsing badan herbal body slim
20.10.2014. 7:49 :: pelangsing herbal body slim
toko menjual obat pelangsing badan herbal body slim
20.10.2014. 8:52 :: Cara Membuat Wajah Cantik
,,
20.10.2014. 8:55 :: Obat Diare Dengan Alami
,,
Blog
ponedjeljak, srpanj 27, 2009
(Novi list, 26.7.2009)

Opis:
Jednogodišnja penjačica karakterističnih listova ovijenih oko stabljike i mahuna u kojima se nalaze sočni zeleni plodovi graška. Cvijet je bijele do narančaste boje.

Vrijeme cvatnje:
Svibanj-lipanj.

Miris i okus:
Po travi, a okus ploda slatkast.

Stanište:
Raste kao kultivirana biljka u vrtovima i na poljima, na plantažama.

Branje i prerada:
Beru se plodovi koji se rabe za jelo, konzerviranje i za sušenje.

Ljekoviti sadržaj:
Vitamini C 25mg, B1 0,34mg, B2 0,19mg i karotin 0,45mg, E 4-6mg, K 0,28 mg, kalij 321mg, genistin; u zelenom grašku ima 6,7% bjelančevina, 17,0% ugljikohidrata, 0,4% biljnih ulja, 0,9% mineralnih sastojaka od čega 24mg kalcija i 2,1 mg željeza. Energetska vrijednost zelenog graška na 100 g iznosi 336 kJ ili 80 kal.

Grašak
lat Pisum Sativum L.
eng Pea
d Die Erbse
fr Le pois

Grašak

Grašak

Grašak

Biljka spada u Familiae Fabaceae, odnosno porodicu leptirnjača, a poznata je kao afrodizijak, antidijabetik, dermetik, dijetetik, diuretik, fungostatik, kontraceptiv i spermocidal. Kod nas ga još nazivaju i sitnim zelenim grahom i zecakom.

Grašak je poznat još iz vremena brončanog doba, pronađen je u starim grčkim grobovima još 6000 godina prije nove ere, a u Rusiji 5000 godina prije nove ere i to u starim arheološkim slojevima. Početkom 17. stoljeća, u Europi postaje jedno od glavnih jela, a i danas je omiljeni dodatak ili samostalno jelo u gotovo svakoj kuhinji.
Zapadna pučka medicina rabi grašak za liječenje bolesti kože, ženskih bolesti i to kod probadanja sluznice maternice te u preventivi raka dojke i moždanog udara. Ljekoviti pripravci rade se od suhog graška te ulje - od sjemena.

Kontraindikacije nisu poznate osim smetnji kod osoba kojima je grašak teško probavljiva namirnica.

Ljekovito djelovanje
- Neki narodi suhi grašak u kombinacijama s ostalim povrćem koriste za pripravu afrodizijačkih jela.
- U pučkoj medicini zelene mahune graška koriste se za pripravu čajnih napitaka koji snižavaju šećer u krvi te se preporučuju u liječenju dijabetesa.
- Pasirani grašak idealna je namirnica za bolesnike pa čak i za dojenčad.
- Mladi zeleni listovi graška priređuju se u obliku variva ili kao dodatak ostalom zelenom povrću.
- Od suhog zrnja graška pripremaju se razne krem juhe, variva i umaci, a može se korisiti kao surogat za kavu tako da se preprže i samelju.
- U preventivne svrhe se preporučuje grašak kod rizika od srčanih oboljenja i karcinoma.
- Osobe osjetljiva želuca ne podnose grašak s ljuskom jer ih napuhuje i izaziva žgaravicu.
herbalism @ 07:28 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud