Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
18.10.2014. 9:54 :: Nick
Gambar Lucu Aksi Pemain Bola Brazil 2014
18.10.2014. 9:57 :: Nick
Kata Kata bijak Mario Teguh Terbaru 2014
18.10.2014. 9:57 :: Nick
Gambar Lucu Tinngkah laku polisi 2014
18.10.2014. 10:24 :: pemutih wajah
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
cara menghilangkan jerawat
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
11
18.10.2014. 10:25 :: cara menghilangkan jerawat
12
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
cara mengobati diare
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
12
18.10.2014. 10:26 :: cara mengobati diare
<a href="https://www.lintas.me/lifestyle/health/nuskin-galvanicspa.com/cara-mengobati-diare-dengan-alami">https://www.lintas.me/lifestyle/health/nuskin-galvanicspa.com/cara-mengobati-diare-dengan-alami</a>
19.10.2014. 11:25 :: student castle apartment jogjakarta
student castle apartment jogjakarta
19.10.2014. 20:02 :: Cara Mengobati Diare
ok
19.10.2014. 20:05 :: Obat Alami Diare
ok
19.10.2014. 20:07 :: Cara Mengobati Diare Dengan Alami
ok
19.10.2014. 22:39 :: Obat Diare
ok
20.10.2014. 3:57 :: boneka sex full body
toko menjual boneka sex full body silicon, atau produk mainan sex
20.10.2014. 4:44 :: seni rupa
Blog Berbagi dan Belajar Bersama
20.10.2014. 6:24 :: blog remaja
Saatnya Generasi Muda Menginspirasi
20.10.2014. 7:49 :: pelangsing herbal body slim
toko menjual obat pelangsing badan herbal body slim
20.10.2014. 7:49 :: pelangsing herbal body slim
toko menjual obat pelangsing badan herbal body slim
20.10.2014. 8:52 :: Cara Membuat Wajah Cantik
,,
20.10.2014. 8:55 :: Obat Diare Dengan Alami
,,
20.10.2014. 12:17 :: fakta unik
Kumpulan Fakta Unik dan Aneh Tentang Alam
Blog
ponedjeljak, studeni 23, 2009
(Novi list, 22.11.2009)

Čaj
Sa 2dl vruće vode prelijemo 1 jušnu žlicu suhih usitnjenih listova, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Uzimamo 2-3 šalice čaja na dan.

Čaj
Usitnimo 2-3 suhe čaške plodova i kuhamo oko 5 minuta u 2dl vode. Poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo u gutljajima kod štucanja.

Krema
Izaberemo 4 ploda kakija te im pažljivo odrežemo čaške. Žlicom izvadimo meso, pazeći da ne oštetimo koru. Pomiješamo meso s vrhnjem, dodamo ribanu koru limuna ili naranče, malo cimeta i dobro miksamo. Dobivenom smjesom napunimo prazne kakije.
Napomena - Začine možete sami birati ili dodavati po želji ostale omiljene sastojke za dobivanje omiljenog okusa ili izgleda.

Kozmetika
Unutrašnje meso ploda kakija dobro je kozmetičko sredstvo za čišćenje koža lica i osvježavanje tena, a priprema se u obliku maske.

Kaki
lat Diospyros Kaki L.
eng Persimmon
d Kaki
fr Le plaqueminier

Kaki

Kaki

Ovo voće naziva se još i japanska jabuka, kakijevac i kakijev dragun. Naziv kaki u kineskoj pokrajini Mandžuriji znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan otkud se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14.stoljeću u Europu kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija su preživjele razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.
Kaki je listopadno drvo visine i do 12 metara, sa razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvjetovi su muški (zelene cvjetne čaške) i ženski (krem boje), kao i dvospolni, sve ovisno o sorti. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi bez sjemenki koji su nastali bez oprašivanja, a plod sa sjemenkama je oprašen ženski cvijet. Plod je narančastožute do žutocrvene boje i po obliku sliči jabuci. Stabala kakija ima oko 20000 vrsta.
Plod kakija ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu. Uzgaja se i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.
Za sušenje rabimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo na toplom prozračnom mjestu ili u sušionici. Mlade pupoljke beremo prije listanja. List beremo u proljeće, a plod u jesen, nakon jačeg mraza. Plodove kakija možemo omekšati tako da ih zamrznemo te preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nedozrele plodove, tada ih pohranimo u kartonsku ambalažu gdje će za 7 dana biti zreli.
List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva).
Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovom djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća - kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i  antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima, veće nutritivne  vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i meljemo u prah. Kora ploda može se sušiti te mljeti u prah i  rabiti kao sladilo. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpuno zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida  i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suhi plod koji usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka - hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj koji rabimo za liječenje štucanja.

Ljekovito djelovanje
Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost te dobra prirodna ljekovita svojstva, a preporučuje se kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
- bolesti crijeva (kronične konstipacije - zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naručito za vrijeme putovanja ili promjene klime)
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave)
- te za liječenje hemeroida (sprječava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva)
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči)
- a ako plod kuhamo, tada njima liječimo proljev
- osušeni zreo plod kakija je dobro ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhima i to posebice kd suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija)
- svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo sok nekoliko tjedana, a može i duže)
- cvjetne čaške se rabe za liječenje štucavice
- bolesti živaca (umirujuće djeluje na živde koje relaksira i jača)
- jačanje imuniteta

Ako ogulimo kako te ostavimo da odstoji na suncu i preko noći, on poprimi izvana bijelu boju te takav rabimo u terapiji za liječenje:
- raznih parazita u crijevima (antihelmetik)
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik)
- za liječenje kašlja (antitusik)
- za liječenje visoke temperature ili navale vrućine (valunzi)
herbalism @ 14:22 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud