Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
26.11.2014. 6:22 :: Cream Pemutih Wajah Aman BPOM
<strong>Pemutih Wajah Aman BPOM</strong><br />Memberikan kecantikan wajah yang aman untuk digunakan dan tidak mengandung efek samping berbahaya untuk wajah anda http://sariskincare.blogspot.com/2014/11/cream-sari-pemutih-wajah-terbukti-aman.html
26.11.2014. 15:22 :: resep kue stik bawang
good night
26.11.2014. 15:22 :: resep kue stik bawang
good night
26.11.2014. 15:22 :: resep kue stik bawang
good night
26.11.2014. 15:22 :: resep kue stik bawang
good night
26.11.2014. 15:37 :: resep kue lidah kucing
good night :)
26.11.2014. 15:37 :: resep kue lidah kucing
good night :)
26.11.2014. 23:30 :: Resep Puding
Usaha Puding, Cara Membuat Puding, Aneka Resep Puding, Resep Aneka Puding
27.11.2014. 6:09 :: Alamat-alamat pt yang dibutuhkan untuk lowongan pekerjaan
http://kawasan-industri-mm2100.blogspot.com/2014/11/demo-buruh-bekasi-november-2014-polisi.html
http://kawasan-industri-mm2100.blogspot.com/2014/11/daftar-ump-lengkap-di-seluruh-indonesia.html
27.11.2014. 6:09 :: Alamat-alamat pt yang dibutuhkan untuk lowongan pekerjaan
http://kawasan-industri-mm2100.blogspot.com/2014/11/perampokan-dan-penodongan-karyawan.html
http://kawasan-industri-mm2100.blogspot.com/2014/11/demo-buruh-bekasi-november-2014.html
27.11.2014. 9:32 :: vigrx plus
http://obatjogja.com/vigrx-plus-obat-pembesar-penis-jogja/
27.11.2014. 19:03 :: kaos promosi bandung
pusat kaos promosi kaos promosi produksi kaos promosi kaos promosi bandung konveksi kaos promosi bikin kaos promosi cepat
27.11.2014. 23:07 :: kaos promosi bandung
pusat kaos promosi kaos promosi produksi kaos promosi kaos promosi bandung konveksi kaos promosi bikin kaos promosi cepat
27.11.2014. 23:07 :: kaos promosi bandung
pusat kaos promosi kaos promosi produksi kaos promosi kaos promosi bandung konveksi kaos promosi bikin kaos promosi cepat
Blog
ponedjeljak, veljača 1, 2010
(Novi list, 31.1.2010)

Sok
Krastavac ne gulimo već ga operemo i usitnimo. Miksamo ga u kašu, koju procijedimo kroz krpu ili sokovnik.
Sok koristimo:
- kod oboljenja krvi- piti 3 puta na dan po 1 dl soka, može pomiješanog sa sokom od mrkve ili jabuke
- za liječenje crijeva, bubrega, mokraćnog mjehura, pluća, kože - piti 3 puta na dan po 1 dl soka,
- u slučajevima lijenih crijeva i začepljenja stolice - piti 2 puta na dan po 1 dl soka, ujutro i navečer prije jela,
- kod šećernih bolesti - piti 3 puta na dan po 1dl
- u liječenju kožnih nečistoća, upale kože, osipa, pjega - mazati sokom oboljela mjesta više puta na dan,
- kod oboljenja očiju - stavljati 2 puta na dan obloge od soka i držati ih 20 minuta, a 2 puta na dan piti po 1 dl soka,
- kod pretjerane debljine - piti do 1/2 litre soka na dan,
- za vitku liniju - piti 3 puta na dan po 1 dl soka.

U ljekovite svrhe se krastavci i pripravci od krastavaca nikad ne sole.

Emulzija od sjemenki
Sjemenje krastavca dobro istući i pomiješati ih s vodom, pa emulzijom mazati kožne osipe, gnojne čiriće, vanjske hemeroide.
Emulzija se nikad ne ispire, nego se pusti osušiti i na oboljelom mjestu ostavi bar jedan sat.

Tučene sjemenke
- protiv dječjih glista
Dobro istući 400g sjemena krastavca, te dati djetetu da pojede svu količinu odjednom.

Čaj od sjemenki
- za oboljenja želuca, crijeva, bubrega i mjehura
Osušene ili svježe sjemenke preliti vodom, i to 1 čajnu žličicu sjemenki s 2 dl vode i kuhati oko 5 minuta. Piti 3 puta na dan.

Oblozi
- Svježi sok od krastavca pomiješati s malo brašna ili mlijeka u prahu, ovisno o namjeni obloga. Mlijeko u prahu za kozmetiku lica i tijela a brašno za razne kožne bolesti. Dobivenu smjesu stavljati na bolesna ili bolna mjesta.

Krastavac
lat. Cucumis Sativus L.
eng Cucumber
d Die Gurke
fr Le concombre

Krastavac

Krastavac

S padina Himalaja krastavac se proširio preko Azije do Egipta, gdje ga 5000 g. pr. n. e već uzgajaju. U Grčkoj krastavac se počinje uzgajati 600 g pr.n.e., a Rimljani ga prvi kisele i to u slanoj vodi. U Europi se s uzgajanjem krastavca počelo u Engleskoj, vjerovatno u 15. stoljeću. Krastavac je jednogodišnja biljka, s čekinjastom polegnutom stabljikom, s nazubljenim listovima prstastog oblika, na vrhu zašiljenima, na dugim peteljkama. Veliki tamnožuti cvjetovi lijepog su izgleda. Plod krastavca je duguljastog oblika, na površini ima bradavice, a kad dozri ima glatku površinu zelene boje. Plod je pun žućkastobijelih sjemenki koje su na jednom kraju zašiljene. Cvate u svibnju i lipnju. Specifičnog je mirisa po kumarinu i neutralnog okusa. Uzgaja se pretežno u vrtovima i na plantažama. Sabire mu se plod, list i sjeme. Od ploda dobivamo sok i sjeme, a od sjemena ulje.
Diuretično djelovanje krastavca od velike je važnosti u  pojedinim dijetoterapijama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi lijek.

Kod zapaljenja kože, sujedica i raznih nečistoća mažu se sokom od krastavaca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši namažu se maslinovim uljem.
- Isti postupak koristi se kod ujeda insekata, svraba i kožnih osipa.
- Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi.
- Istučene sjemenke krastavca kratko vrijeme močene u  vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemeroida.
Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće.
Zapadna pučka medicina krastavac rabi za liječenje kožnih bolesti, dijabetesa, reume, protiv nametnika, za zaštitu od sunca, u kozmetici, za čišćenje kožnih nečistoća, za pojačano izlučivanje mokraće i tekućine iz tijela, bolesti urinarnog trakta i želuca.

Priprema za jelo
Kod pripreme krastavaca vrlo je važno poznavati sljedeća pravila:
- Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo.
- Zreli krastavac ima žućkasti dio kore.
- Potpuno zeleni krastavac, bez tragova žutobijele boje,  nije za jelo jer stvara težinu i izaziva nadutost.
- Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv.
- Salatu od krastavaca treba pojesti odmah.
- Kad se priprema s kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijelog luka, ne stavlja se jabučni ili bilo koji drugi ocat.
- Kod pripreme salate sok od krastavaca ne smije se bacati.
- Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka.
- Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.

Upozorenje:
Ako se za vrijeme obilnog uživanja zasoljene salate od krastavca pije bilo koje gazirano piće može doći do jakih grčeva u crijevima, pa i do uzetosti crijeva, što se može dogoditi i ako se pije voda iza salate od krastavca.

Ljekovito djelovanje
- Čisti krv i kožu, od kiselih sastojka,
- rastvara mokraćnu kiselinu, što je jako važno kod kamenaca u bubregu ili mjehuru ukoliko su kamenci nastali zbog mokraćne kiseline
- povoljno utječe na smanjenje  sadržaja šećera u krvi,
- prirodni je kozmetički preparat za njegu lica i  tijela, daleko najbolje sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože
Svježi sok krastavca liječi:
- kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice i akne, te upalu kože , opekotine i dekubitus
- korničnu začepljenost i lijenost crijeva
- pomaže ženama u klimakteriju
- sok i oblozi od soka krastavca pomažu za jačanje vida i očiju.
herbalism @ 08:35 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud