Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
21.4.2014. 12:46 :: Nick
ery
21.4.2014. 12:46 :: Nick
ery
21.4.2014. 12:46 :: Nick
ery
21.4.2014. 12:46 :: Nick
eryery
21.4.2014. 12:47 :: Nick
er
21.4.2014. 12:47 :: Nick
eyr
21.4.2014. 12:47 :: Nick
ery
21.4.2014. 12:47 :: Nick
Cipto Junaedy dalam Strategi Properti
22.4.2014. 16:17 :: Nick
23.4.2014. 1:29 :: Nick
FOTO MEMEK | FOTO BUGIL | SEX DEWASA
23.4.2014. 1:29 :: Nick
FOTO BOKEP | FOTO BUGIL | MEMEK TANTE
23.4.2014. 1:30 :: Nick
INDOBUGIL | Foto Bugil Memek ABG Seksi
23.4.2014. 1:31 :: Nick
Foto Bugil | Foto Hot | Foto Memek
23.4.2014. 15:54 :: Samsung Galaxy s5 Price
Thats great article. Thanks
23.4.2014. 15:54 :: Samsung Galaxy s5 Price
Thats great article. Thanks
23.4.2014. 17:13 :: Samsung Galaxy s5 Release Date
Thats great article. Thanks
23.4.2014. 17:13 :: Samsung Galaxy s5 Release Date
Thats great article. Thanks
Blog
nedjelja, ožujak 15, 2009
(Novi list, 15.3.2009)

Opis:
visoko stablo rijetke krošnje koje naraste visoko i do 20m. Jajoliki ili eliptični do okruglasti listovi, zašiljeni su, dugi 5-8 centimetara, a široki 3-5cm, na rubu pilasti. Peteljke su duge kao i plojka, tj uništeni dio lista, ili su nešto kraće. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, neugodna mirisa, stoje na gronjama, a izbijaju zajedno s listovima. Plod, boja i oblik kruške ovise o sorti.

Vrijeme cvatnje:
travanj-svibanj

Miris i okus:
miris aromatičan, a okus ovisi o sorti, može biti slatkast do trpak.

Stanište:
kruške se uzgajaju na plantažama i u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama.

Branje i prerada:
beremo pupoljke, list, koru mladih grana, cvijet i plod. List beremo u proljeće i sušimo na toplom mjestu u hladu, a od ploda se pripremaju razni pripravci, od soka i rakije do marmelade.

Kruške u vinu
(malokrvnost i anemija)
Priprema:
prema receptu dr. Breussa, 81 suhu krušku valja poslagati u prikladnu posudu i preliti laganim crvenim vinom. Ostaviti 10 dana na toplome mjestu, nakon čega počinje njihova ljekovita upotreba.
Nakon 10 dana može se piti i vino, ali kruške ne smiju ostati na suhom. Pije se samo poslijepodne, nikako natašte.

Upute za pčelare:
Cvatnja kruške traje 20 dana, od travnja do svibnja, u kojem vremenu cvjetovi daju obilje nektara i cvjetnog praha. Količina meda ovisi o broju stabala i iznosi oko 20 kg. Klasifikacijska oznaka za prinos aromatičnog meda je (4).

Kontraindikacije
Stanične stijenke pojedinih vrsta krušaka različitog su sastava, iz čega proizlazi različito djelovanje kruške na zdravlje. Tako, primjerice, biokemijski kalcijevi spojevi u kruški često izazivaju tvrdu stolicu. Sirova kruška je teško probavljiva, pa se ne preporuča osobama s oboljenjima želuca i crijeva. Ali kompot od krušaka je vrlo koristan i izvrsna je dijetalna hrana.

Kruška
lat. Pyrus communis
eng. European Pear
d. Die Kultur-Birne
fr. Le poirier

Kruška

Ljekovito djelovanje:
- za pojačano izlučivanje mokraće, te za istjerivanje pijeska i kamenaca iz mjehura i bubrega
- u liječenju bolesti optoka krvi i bubrega, jer kalij smanjuje otekline prouzočene vodenom bolešću
- za relaksiranje nervnog sustava
- protiv dječjih proljeva
- protiv oboljenja kože, kao što je herbes zoster
- mladi pupovi i listovi kruške vrlo su dobro sredstvo za liječenje katara mjehura i bubrega, kao i protiv noćnog mokrenja
- ljekovitost kruške pomaže u liječenju HIV pozitivnih osoba, jer jača imunološki sustav
- međutim, kruška nepovoljno djeluje na probavni sustav, pa se savjetuje oprez pri konzumiranju
- od krušaka se spravlja poznata i cijenjena rakija Viljamovka i liker kruškovac, a isto tako džemovi i marmelade
- zapadna pučka medicina krušku rabi za liječenje: katara, visoke temperature, te za relaksiranje nervnog sustava.

Kruška (Pyrus communis L.) pripada obitelji ružinjača (Familiae Rosaceae). Ovo je slasno voće prirodni adstrigent, antianemik, antioksidant, antipiretik, aromatik, detoksikant, dijetetik, diuretik i sedativ.
U pučkoj medicini kruška se slabo koristi, jer ima premalo ljekovitih sastojaka, ponajprije arbutina u listovima, za razliku od listova borovnice, brusnice, medvjeđega grožđa u kojima ga je mnogo više pa se i više koristi.
herbalism @ 10:27 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud