Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
17.12.2014. 5:37 :: obat pembesar penis
vimax canada asli
17.12.2014. 5:38 :: obat pembesar penis
vimax kapsul asli
17.12.2014. 5:38 :: obat pembesar penis
vimax kapsul
17.12.2014. 5:38 :: obat pembesar penis
vimax herbal
17.12.2014. 9:42 :: minyak pembesar penis
lintah oil minyak pembesar penis
17.12.2014. 10:34 :: alat pembesar penis jogja
http://asiong-obatkuatdankosmetik.blogspot.com/2010/11/pembesar-alat-vital-pria.html
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 6:15 :: obat pembesar penis
vimax canada
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax canada asli
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax kapsul
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax kapsul canada
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax pembesar penis
18.12.2014. 13:37 :: obat pembesar penis jogja
http://obatpembesarpenisjogja.com/
19.12.2014. 3:48 :: obat kuat levitra
levitra obat kuat tahan lama
19.12.2014. 3:49 :: obat peniggi badan
grow up obat peninggi badan
19.12.2014. 3:55 :: vimax
obat pembesar penis
19.12.2014. 3:56 :: obat penggemuk badan
kianpi ginseng obat penggemuk badan
19.12.2014. 3:59 :: pembesar payudara
alat pembesar payudara
19.12.2014. 4:00 :: pro extender
pro extender alat pembesar penis
19.12.2014. 4:04 :: selaput dara jogja
mengembalikan perawan tanpa operasi
19.12.2014. 6:43 :: alat pembesar penis jogja
http://asiong-obatkuatdankosmetik.blogspot.com/2010/11/pembesar-alat-vital-pria.html
19.12.2014. 9:05 :: Nick
Foto Bugil Memek Tante ABG ngenyot.info
19.12.2014. 10:27 :: 081392006006, alat bantu sex
vagina senter
Blog
subota, prosinac 3, 2011
(Novi list, 2.12.2011)

Čaj
1 čajna žličica osušenih latica, 2 dl vode
Priprema: Osušene latice maka preliti kipućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Piti zaslađeno medom kod plućnih oboljenja i nesanice, a kod grčeva bez meda.

Sirup od latica
- za plućne i dišne bolesti, upalu krajnika i porebrice
100 g cvjetova, 1.3 l vode, 2.5  kg šećera, 1 limun
Priprema: Kipućom vodom preliti latice maka i dodati sok od jednog limuna. Pustiti da odstoji 8 sati i  procijediti. Dodati šećer i prokuhati.
Uporaba: Djeca do 15 mjeseci uzimaju 5 kavenih žličica dnevno, do 3 godine 10 kavenih žličica, djeca do 5 godina 20 kavenih žličica sirupa, djeca do 10 godina uzimaju 30 kavenih žličica dnevno.

Čaj
- kod nesanice
2 zelene čahure maka, 2 dl vode
Priprema. Čahure rezrežemo i kratko ih prokuhamo. Poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.

Čaj
- kod nesanice, kašlja, grčeva i prehlade
20 grama svježih latica, litre vode
Priprema: Latice prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo po šalicu čaja tri puta na dan nakon jela.

Mak divlji
lat Papaver rhoeas L.
eng corn poppy, corn rose, field poppy, Flanders poppy, red poppy, red weed, coquelicot
d Der Klatschmohn, auch Mohnblume oder Klatschrose
fr Le coquelicot, ponceau, pavot coquelicot ou pavot rouge

Mak

Mak

Druga imena: Crveni mak, crvena bulka, mak turčinak.
Porijeklom je iz Bugarske i Turske, mak turčinak srodnik je orijentalne vrste maka.
U egipatskim grobnicama nađen je cvijet maka. U Grčkoj i Italiji koristili su se mladi listovi za pripremu salata sve do 16. stoljeća.
Mak je jednogodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 60 cm, obrasla gustim dlačicama. Perasto iscijepani listovi su jajoliki. Cvijet je jarkocrven, svijetlocrven ili bijel, a čim se rascvate i uspravi, odbaci latice. Plod je tobolac s brojnim pretincima ispunjen sjemenom bubrežastog oblika.
Vrijeme cvatnje mu je od svibnja do srpnja. Bez naročitog je mirisa, a gorka okusa. Raste kao korov po poljima, uz nasipe željezničkih pruga, putove itd.
Branje i prerada: Sabiru se cvjetne latice (Flores Rhoeaados) po sušnom vremenu i suše na jakom suncu na mirnom mjestu bez vjetra. Kod sušenja latica potrebno je paziti da se okreću sa drvenim predmetom i to pažljivo, poradi krhkosti samih latica. Nakon cvatnje ubiru se zelene čahure koje sušimo na toplom mjestu.
Ljekoviti sadržaj: Uz sluz, gumu i šećer, sadrži oko 0,1% alkaloida od kojih je glavni sastojak readin, zatim tebain i biljna boja antocian.
Ljekovito djelovanje; Mak turčinak ili divlji mak je prema starim zapisima stari pučki lijek koji mekša, ublažuje, umiruje, izlučuje, podražuje i tjera znoj, te se rabio za liječenje oboljenja dišnih organa i putova.
Mak se ponajprije koristio za liječenje: jakog kašlja, grčevitog dječjeg kašlja, katara, jer je dobar i za iskašljavanje i za umirenje kašlja, promuklosti i bolova u prsima.
Umirujuće sedativno djelovanje maka koristi se kod nesanice, lakših oblika depresije i napetosti.
Liječi grčeve i živčane probavne smetnje, bolesti jetre i žuči, naročito kod žutice.
Pučka receptura preporučuje čaj od 4 cvijeta i to od cvijeta maka, podbjela, steže, bijelog sljeza za liječenje plućnih bolesti, kojima se danas još dodaje cvijet kamilice, lipe, bazge i divizma. Antikarcenogeno svojstvo biljke su predmet novijih znanstvenih istraživanja.
Zapadna pučka medicina rabi mak turčinak za liječenje: apscesa, bronhitisa, bolesti živaca, svih oblika kašlja, karcinoma, žutice, menstrualnih tegoba, nesanice, za opuštanje živčanog sustava. Za izazivanje narkotičnog djelovanja rabe se sjemenke, a u liječenju karcinoma cijela biljka.

Svojstva maka
- analgetik
- antikarcinomik
- antispazmatik
- antitusik
- dermetik
- ekspektorant
- hipnotik
- narkotik
- sedativ
- sekretolitik
- tonikum

Toksičnost:
readin

Otrovni dijelovi biljke:
cijela biljka - naročito mliječni sok.
Simptomi trovanja: Ako se alkaloid redin konzumira u većim količinama može izazivati neugodne grčeve.

Kontraindikacije
U većim količinama može djelovati štetno.

Iz kulinarstva
Latice maka rabe se za bojenje sireva, vina i sirupa. Mladi listovi rabe se za pripremu proljetnih mješanih salata od samoniklog jestivog bilja. Sitno sjeme se koristi kao začin.

herbalism @ 14:52 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud