Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
27.4.2015. 20:06 :: Resep Sate Bumbu Kuning Palembang
Resep Membuat Sate Bumbu Kuning Palembang - http://goo.gl/cSmqHp
27.4.2015. 21:05 :: c2joy
c2joy
27.4.2015. 21:31 :: c2joy
c2joy
27.4.2015. 21:32 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 0:00 :: Resep Sate Bumbu Kuning Palembang
Resep Membuat Sate Bumbu Kuning Palembang - http://goo.gl/cSmqHp
28.4.2015. 0:00 :: KATA MUTIARA
KATA MUTIARA HARI INI - http://goo.gl/BMfQ1Q
28.4.2015. 0:00 :: Resep Sate Bumbu Kuning Palembang
Resep Membuat Sate Bumbu Kuning Palembang - http://goo.gl/cSmqHp
28.4.2015. 0:00 :: KATA MUTIARA
KATA MUTIARA HARI INI - http://goo.gl/BMfQ1Q
28.4.2015. 3:57 :: makin unik
Makin Unik - Menyingkap Rahasia Fakta Paling Unik dan Aneh di Dunia
28.4.2015. 3:57 :: makin unik
Makin Unik - Menyingkap Rahasia Fakta Paling Unik dan Aneh di Dunia
28.4.2015. 5:37 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 7:20 :: Google T Shirt
Thanks for the sharing, very helpfull
28.4.2015. 8:55 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 8:55 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 11:49 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 11:49 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 12:36 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 12:37 :: c2joy
c2joy
28.4.2015. 13:05 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 13:05 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 13:43 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 13:43 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 14:20 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 14:20 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 20:10 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 20:11 :: susu kolostrum
susu kolostrum
28.4.2015. 20:40 :: KATA MUTIARA CINTA
KUMPULAN KATA MUTIARA CINTA HARI INI - http://goo.gl/v65LVa
28.4.2015. 20:40 :: KATA MUTIARA CINTA
KUMPULAN KATA MUTIARA CINTA HARI INI - http://goo.gl/v65LVa
28.4.2015. 20:41 :: Resep Brengkes Ikan Patin
Resep Brengkes Ikan Patin Yang Lezat - http://goo.gl/UXPtR4
28.4.2015. 20:41 :: Resep Brengkes Ikan Patin
Resep Brengkes Ikan Patin Yang Lezat - http://goo.gl/UXPtR4
Blog
nedjelja, kolovoz 16, 2009
(Novi list, 16.8.2009)

Opis:
Trajni grm visine i do 1,5 metara visine, s okruglastim izrezanim listovima i trnovitim granama. Žuto-zeleni i malobrojni cvjetovi tvore viseće grozdove. Plod je jajastog oblika, sočan, dlakav i zelene boje, a može biti i žute ili crvene boje.

Vrijeme cvatnje: travanj - lipanj.

Miris i okus: Okus je slatkastokiseo.

Stanište:
Raste među grmljem, u šikarama i svijetlim šumama, po strmim sunčanim terenima. Rado se sadi i uzgaja u vrtovima.

Branje i prerada:
sabire se list; korijen i plod. List beremo u proljeće i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Korijen također vadimo u proljeće ili jesen te ga usitnjenog sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Plod rabimo za jelo i za pripremu soka itd.

Ljekoviti sadržaj:
vode ima 85 posto, kalorija 54, bjelančevina 1,7 posto, masnoća 0,1 posto, ugljikohidrata 13 posto, vlakna 2,0 posto, šećera, pektina, limunove kiseline, vitamina A, B1, B2, C, niacina, kalcija, fosfora, željeza, natrija itd.

Čaj
1 jušna žlica usitnjenih listova ili korijena ogrozda prelije se s 2 dl vruće vode, poklopi da odstoji 15 minuta za listove, a pola sata za korijen i kasnije procijedi. Pije se 2-3 šalice čaja na dan.

Bistri sok
1 kg zrelih plodova ogrozda dobro se opere i zgnječi pomoću miksera i kroz pasirku ili lanenu krpu procijedi sok. Dobiveni sok ulije se u tamnu bocu i zatvori. Ako želimo da nam sok traje duže, tada je potrebno dodati 1-2 klinčića i sok 1 limuna. Po želji se može dodati med. Pije se 1 do 3 dl soka na dan.

Kontraindikacije
Uživanje nedozrelih plodova može dovesti do želučanih tegoba.

Ogrozd
lat. Ribes uva-crispa
eng Gooseberry
d Die Stachelbeere
fr Les groseilliers

Ogrozd

Ogrozd

Domovina ogrozda ili trnovitog ribizla je Europa gdje je dobro razvijen.  Kao prirodna ukusna hrana plod ogrozda se najviše rabi za pripremu kompota, marmelada, želea, umaka, raznih sokova itd.

Ljekovito djelovanje
Korijen ogrozda je staro pučko sredstvo koje rabimo za pojačavanje izlučivanje mokraće te se rabi kod svih vodenih bolesti.
- listovi ogrozda se rabe za liječenje pijeska u mjehuru koji uspješno odstranjuje te za liječenje rana na koži i kao čaj kod dizenterije.
Sok je prirodno ljekovito sredstvo kojeg možemo uzimati kod svih tegoba sa:
- lošim zdravljem
- općom slabošću, malaksalosti
- skorbutom
- infektivnim oboljenjima
- do reume i gihta.
Plod osvježava i okrepljuje tijelo vitaminima i mineralima,
- gasi žeđ,
- ujedno je dobar katarik kojeg uspješno rabimo kod katara želuca, crijeva i grozničavih stanja
- dobar je laksativ koji uređuje pražnjenje crijeva
- za detoksikaciju organizma.
herbalism @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
TagCloud