Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
23.6.2015. 17:31 :: Coto Makassar
Resep Coto Makassar - http://goo.gl/eFdp5e
23.6.2015. 17:31 :: Resep Bumbu Pecel
Cara Membuat Sambal Pecel yang Enak - http://goo.gl/dkp7hR
23.6.2015. 17:31 :: Resep Bumbu Pecel
Cara Membuat Sambal Pecel yang Enak - http://goo.gl/dkp7hR
23.6.2015. 23:47 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
23.6.2015. 23:47 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 3:21 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 3:21 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 6:19 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 6:26 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 6:27 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 7:57 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 7:57 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 10:08 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 10:09 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 10:13 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 14:13 :: Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 14:14 :: Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
26.6.2015. 23:05 :: Small room design ideas
Small room design ideas
26.6.2015. 23:05 :: Small room design ideas
Small room design ideas
27.6.2015. 5:41 :: Q Adventures
Q Adventures
27.6.2015. 5:41 :: Q Adventures
Q Adventures
27.6.2015. 7:48 :: auto upload videos to youtube
auto upload videos to youtube
27.6.2015. 7:48 :: auto upload videos to youtube
auto upload videos to youtube
1.7.2015. 14:47 :: vimax pembesar penis
http://vimaxaslioriginal.com/
1.7.2015. 21:05 :: Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
1.7.2015. 21:06 :: Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Blog
nedjelja, kolovoz 16, 2009
(Novi list, 16.8.2009)

Opis:
Trajni grm visine i do 1,5 metara visine, s okruglastim izrezanim listovima i trnovitim granama. Žuto-zeleni i malobrojni cvjetovi tvore viseće grozdove. Plod je jajastog oblika, sočan, dlakav i zelene boje, a može biti i žute ili crvene boje.

Vrijeme cvatnje: travanj - lipanj.

Miris i okus: Okus je slatkastokiseo.

Stanište:
Raste među grmljem, u šikarama i svijetlim šumama, po strmim sunčanim terenima. Rado se sadi i uzgaja u vrtovima.

Branje i prerada:
sabire se list; korijen i plod. List beremo u proljeće i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Korijen također vadimo u proljeće ili jesen te ga usitnjenog sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Plod rabimo za jelo i za pripremu soka itd.

Ljekoviti sadržaj:
vode ima 85 posto, kalorija 54, bjelančevina 1,7 posto, masnoća 0,1 posto, ugljikohidrata 13 posto, vlakna 2,0 posto, šećera, pektina, limunove kiseline, vitamina A, B1, B2, C, niacina, kalcija, fosfora, željeza, natrija itd.

Čaj
1 jušna žlica usitnjenih listova ili korijena ogrozda prelije se s 2 dl vruće vode, poklopi da odstoji 15 minuta za listove, a pola sata za korijen i kasnije procijedi. Pije se 2-3 šalice čaja na dan.

Bistri sok
1 kg zrelih plodova ogrozda dobro se opere i zgnječi pomoću miksera i kroz pasirku ili lanenu krpu procijedi sok. Dobiveni sok ulije se u tamnu bocu i zatvori. Ako želimo da nam sok traje duže, tada je potrebno dodati 1-2 klinčića i sok 1 limuna. Po želji se može dodati med. Pije se 1 do 3 dl soka na dan.

Kontraindikacije
Uživanje nedozrelih plodova može dovesti do želučanih tegoba.

Ogrozd
lat. Ribes uva-crispa
eng Gooseberry
d Die Stachelbeere
fr Les groseilliers

Ogrozd

Ogrozd

Domovina ogrozda ili trnovitog ribizla je Europa gdje je dobro razvijen.  Kao prirodna ukusna hrana plod ogrozda se najviše rabi za pripremu kompota, marmelada, želea, umaka, raznih sokova itd.

Ljekovito djelovanje
Korijen ogrozda je staro pučko sredstvo koje rabimo za pojačavanje izlučivanje mokraće te se rabi kod svih vodenih bolesti.
- listovi ogrozda se rabe za liječenje pijeska u mjehuru koji uspješno odstranjuje te za liječenje rana na koži i kao čaj kod dizenterije.
Sok je prirodno ljekovito sredstvo kojeg možemo uzimati kod svih tegoba sa:
- lošim zdravljem
- općom slabošću, malaksalosti
- skorbutom
- infektivnim oboljenjima
- do reume i gihta.
Plod osvježava i okrepljuje tijelo vitaminima i mineralima,
- gasi žeđ,
- ujedno je dobar katarik kojeg uspješno rabimo kod katara želuca, crijeva i grozničavih stanja
- dobar je laksativ koji uređuje pražnjenje crijeva
- za detoksikaciju organizma.
herbalism @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
TagCloud