Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
17.12.2014. 10:39 :: penambah sperma
siang santai
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 3:49 :: obat penggemuk badan
ok laksanakan kak
18.12.2014. 3:49 :: vimax kapsul
kunjungan siang
18.12.2014. 6:15 :: obat pembesar penis
vimax canada
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax canada asli
18.12.2014. 6:16 :: obat pembesar penis
vimax kapsul
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax kapsul canada
18.12.2014. 6:17 :: obat pembesar penis
vimax pembesar penis
18.12.2014. 13:37 :: obat pembesar penis jogja
http://obatpembesarpenisjogja.com/
19.12.2014. 3:48 :: obat kuat levitra
levitra obat kuat tahan lama
19.12.2014. 3:49 :: obat peniggi badan
grow up obat peninggi badan
19.12.2014. 3:55 :: vimax
obat pembesar penis
19.12.2014. 3:56 :: obat penggemuk badan
kianpi ginseng obat penggemuk badan
19.12.2014. 3:59 :: pembesar payudara
alat pembesar payudara
19.12.2014. 4:00 :: pro extender
pro extender alat pembesar penis
19.12.2014. 4:04 :: selaput dara jogja
mengembalikan perawan tanpa operasi
19.12.2014. 6:43 :: alat pembesar penis jogja
http://asiong-obatkuatdankosmetik.blogspot.com/2010/11/pembesar-alat-vital-pria.html
19.12.2014. 9:05 :: Nick
Foto Bugil Memek Tante ABG ngenyot.info
19.12.2014. 10:27 :: 081392006006, alat bantu sex
vagina senter
19.12.2014. 13:06 :: Nick
manfaat daun sukun
21.12.2014. 10:08 :: vimax kapsul
kunjungan malam
21.12.2014. 10:54 :: small appliances
don’t forget to visit my site
21.12.2014. 10:55 :: small appliances
don’t forget to visit my site
21.12.2014. 20:55 :: obat penggemuk badan
kunjungan malam
Blog
četvrtak, svibanj 21, 2009
Novi list, 17.5.2009)

Opis:
snažna dvogodišnja biljka koja naraste do 1m, šuplje, rebraste, žljebaste, razgranate stabljike. Neparno perasti listovi jajoliki ili lancetasti, na rubu nazubljeni, sjedeći razdijeljeni na 3-7 dijelova, s obiju su strana sjajni, a odozdo fino dlakavi. Listovi su na gornjem dijelu stabljike reducirani u rukavcu. Cvjetovi zlatnožute boje tvore štitove na dugim peteljkama. Plod je eliptičan, 7mm dug i 3-5 mm širok, s uskim krilima na rubu. Podzemni dio je jako vretenasti bjelkasti korijen.

Vrijeme cvatnje:
svibanj-lipanj

Miris i okus:
biljka bez naručitog mirisa, a korijen aromatična slatkasta okusa.

Stanište:
raste na livadama, uz putove, rubove šuma, proplanaka, a uzgaja se plantažno i u vrtovima.

Branje i prerada:
sabiru se korijen i listovi vrtne sorte pastrnjaka, te sjeme koje se rabi kao začin.

OPREZ:
Divlji pastrnjak treba dobro poznavati, da se na zamijeni s otrovnom kukutom i trubeljkom, kojima je nalik.

Ljekoviti sadržaji:
Korijen sadrži 14,5 posto ugljikohidrata, 1.3 posto bjelančevina, 0.4 posto masti, 800-1200 mg mineralnih sastojaka, i to kalija 450-700 mg, kalcija i fosfora 48-50 mg, magnezij, sumpor, željezo i bakar; vitamina C 17-32 mg, eterična ulja i alkaloidi. Energetska vrijednost na 100 g pastrnjaka je 315 kJ ili  75 kal.

Toksičnost:
sadrži fototoksične furokumarine koji pod utjecajem sunčevog svjetla od 3200 do 4000 angstroma mogu izazvati fotofitodermatozu (Dermatitis striata et bullosa pratensis).

Juha
(dijeta za mršavljenje)
100g korijena pastrnjaka, 50g poriluka, 50g zobenih pahuljica.
Priprema:
korijen pastrnjaka skuhati i pred kraj kuhanja dodati sitno izrezan poriluk i zobene pahuljice, te začiniti listovima ružmarina.
Upotreba:
uzimati kao diuretičnu juhu bogatu mineralnim sastojcima i ugljikohidratima. Ovakve juhe s dodatkom korijena peršina i celera pojačavaju izlučivanje mokraće.

Kontraindikacije
Osjetljive ili alergične osobe neka izbjegavaju kontakt s pastrnjakom, jer može izazvati jak alergični dermatitis.

Pastrnjak
lat Pastinaca Sativa
eng Parsnip
d Pastinak
fr Le panais 

Pastrnjak

Pastrnjak

Patrnjak pripada obitelji štitariki (Familiae Umbelliferae), a ljekarnički mu je naziv Radix Pastinacae sativae s. silvestris.
Ova je biljka prirodni afrodizijak, antiskorbut, antispazmatik, dermetik, dijetetik, diuretik, holagog, kradiotonik, karminativ, rubifacijens i sedativ.
Pradomovina pastrnjaka je sjeverna Europa. Rimski car  Tiberije, inače veliki obožavatelj pastrnjaka, donio ga je u Rim s obala Rajne. Zbog visokog postotka šećera neki narodi, primjerice Irci, koristili su pastrnjak za pripremanje alkoholnih napitaka.
Kod oboljenja kod kojih se stvaraju nakupine vode, pastrnjak kao dijetalno povrće, ima višestruko djelovanje. To je snažan diuretik koji izravno potiče rad bubrega, srca, pluća i jetre, koji zbog nakupina vode inače ne mogu normalno funkcionirati, a kao dijetetik pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom, kao što su zastoj mokraće, infekcije, kamenci, pijesak i bakterije. Dijete s pastrnjakom pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako se juhama od pastrnjaka dodaju peršin ili celer.
 Zapadna pučka medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, vrućice, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.

Visokovrijedni sastojak alkaloid pastincin koji se danas proizvodi i u čistom stanju koristi se za liječenje:
- bolesti srca kao što su stenokardije,  neuroze koje se manifestiraju stezanjem krvnih žila i grčevima u crijevima
- reumatskih oboljenja
- nesanice
- nadutosti u crijevima
- za regulaciju probave
- za ublažavanje tegoba sa želucem i žuči, naručito kod slabog izlučivanja žuči.
herbalism @ 11:00 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud