Moj herbalism dnevnik
Herbalism
Herbal A-Z
Shoutbox
23.6.2015. 17:31 :: Coto Makassar
Resep Coto Makassar - http://goo.gl/eFdp5e
23.6.2015. 17:31 :: Resep Bumbu Pecel
Cara Membuat Sambal Pecel yang Enak - http://goo.gl/dkp7hR
23.6.2015. 17:31 :: Resep Bumbu Pecel
Cara Membuat Sambal Pecel yang Enak - http://goo.gl/dkp7hR
23.6.2015. 23:47 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
23.6.2015. 23:47 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 3:21 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 3:21 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 6:19 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 6:26 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 6:27 :: Distributor Stetoskop Abn
081 225 074 783 (Tsel) |  Distributor Stetoskop Abn
24.6.2015. 7:57 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 7:57 :: Resep Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 8:18 :: Harga Alat Stetoskop
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Alat Stetoskop
24.6.2015. 10:08 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 10:09 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 10:13 :: Harga Stetoskop Littmann
081 225 074 783 (Tsel) |  Harga Stetoskop Littmann
24.6.2015. 14:13 :: Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
24.6.2015. 14:14 :: Lontong Sayur
Resep Lontong Sayur Enak - http://goo.gl/od5251
26.6.2015. 23:05 :: Small room design ideas
Small room design ideas
26.6.2015. 23:05 :: Small room design ideas
Small room design ideas
27.6.2015. 5:41 :: Q Adventures
Q Adventures
27.6.2015. 5:41 :: Q Adventures
Q Adventures
27.6.2015. 7:48 :: auto upload videos to youtube
auto upload videos to youtube
27.6.2015. 7:48 :: auto upload videos to youtube
auto upload videos to youtube
1.7.2015. 14:47 :: vimax pembesar penis
http://vimaxaslioriginal.com/
1.7.2015. 21:05 :: Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
1.7.2015. 21:06 :: Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Penyembuhan Kanker, Penyakit Jantung, Sembuhkan Gagal Ginjal, Mengobati Diabetes, Hepatitis, Leukimia, AIDS, HIV, Lupus, Menyembuhkan Parkinson, Mengobati Stroke, Alzheimer, Vertigo, Menyembuhkan Syaraf Putus, Mencegah Kebutaan
Blog
petak, ožujak 25, 2011
(Novi list, 25.3.2011)

Kulinarstvo
Repuh crveni (Petasites hybridus L.) - mlade listove s peteljkama kuhamo za pripremu raznih variva.
Od repuha bijelog (Petasites albus L.) rabe se prokuhane peteljke listova koje su sočne i mesnate. Najprije ih ogulimo i kuhamo kao šparogu ili ih možemo kiseliti. Guli se lako i to je jedan od znakova za raspoznavanje od drugih vrsta repuha, koji se teško gule. Korijen bijelog repuha nije jestiv.

Čaj
(za navedena oboljenja)
1 jušna žlica usitnjenog lista repuha, 2 dl vode
Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: Piti 2-3 šalice čaja u gutljajima tokom dana.
Napomena: Kod pripreme čaja od suhog korijena jedna čajna žličica korijena najprije se moči 1-2 sata i potom kratko prokuha. Pije se isto kao i čaj od lista.

Preživljavanje u prirodi
U proljeće su sočne stabljike bijelog repuha te mladi listovi crvenog repuha, kojih ima u izobilju, izvrsna hrana.
Ljeti listove repuha rabimo kao zaštitu od iznenadne kiše i sunca.

Repuh
lat. Petasites hybridus L.
eng Common Butterbur
d Die Gewöhnliche Pestwurz
fr Le Grand pétasite ou Pétasite hybride ou Chapelière ou Grand pas d'âne

Repuh

Repuh

Repuh

Obitelj Glavočika; Ljekarnički naziv - Folia et radix Petasitidis (analgetik, antiastmatik, antispazmatik, diuretik, dijaforetik, emenagog, homeopatik, laksativ, kardik, relaksant, stimulator, tonikum.
Druga imena: Crveni repuh, lopuh, običan lopuh,repušina.
Slovenski - repuh navadni - klobukovje, koželje, lapiž, lapuh, zdravilni repuh, talijanski: Farfaraccio maggiore.
Iz povijesti: Njemački naziv za repuh "pestwurz" znači korijen protiv kuge i on najbolje govori o korištenju ove biljke u prošlosti.
Opis: Repuh je trajna biljka jakog, trajnog i dobro razgranatog korijena koji je izvana taman a iznutra bijel, iz kojega izbija cvjetna stabljika (batva) na kojoj su cvjetovi. Postoje dvije vrste cvatova od kojih na jednom prevladavaju muški, a na drugom ženski, sakupljeni u grozdasti cvat ili cvjetnu glavicu s crvenim i ponekad bijelim cvjetovima. Listovi su prizemni, veliki, debeli, široki, okruglasti, srcolikog do bubrežnog oblika, s donje strane dok su mladi dlakavi, te nazubljeni po rubu, kratko zašiljeni, a mogu narasti i do metar u visinu i do 60cm u širinu. Plod je bjelkasta sjemenka dužine od 3mm.
Vrijeme cvatnje: Ožujak-travanj
Miris i okus: List miriše po travi, a korijen ima aromatičan, poseban miris, te neugodan okus.
Stanište: Raste na obalama potoka, rijeka, jezera, močvara, uz vlažne livade i šumske putove, vlažna mjesta u šumama.
Branje i prerada: Rabi se svježa biljka, list, korijen i sok biljke. Listove beremo u proljeće nakon formiranja, a korijen u rano proljeće ili jesen. Sušimo brzo na toplom i zračnom mjestu.
Ostale vrste repuha su Bijeli repuh P. albus L. i Livadni repuh P. frigidus L.
Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, dekstrin, inulin, saponin, petazitin - patasin, alkaloid, pyrrolizidine, tanin, sluz, mangan, kalcij, vitamin C, karotin.
Toksičnost: Alkaloid Pyrrolizid je toksičan za jetru.
Rijetki su pravi prirodnjaci koji nisu rabili listove repuha za zaštitu glave i tijela kod iznenadnih naleta ljetnih kiša ili kao suncobran. Liječenje tinkturom načinjenom od korijena repuha koju sami pripremamo. Na taj jaki lijek netko reagira burno a netko ne. Zbog takvog jakog djelovanja dr Alfred Vogel je razradio terapiju tinkturom od korijena repuha.
Kontraindikacije
Ne preporučuje se dugotrajna uporaba čaja od listova i korijena repuha.

Ljekovito djelovanje
Pučka medicina listove repuha rabi za liječenje:
- plućnih bolesti
- bolova i drugih tegoba želuca i crijeva
- tegoba jetre i žuči itd
- grčeva
- svježi list repuha rabimo kod liječenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih tegoba, poliartritisa, tako da zgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo
- Možemo iscijediti svježi sok iz lista koji također rabimo za liječenje raznih rana kao i svježi sok iscijeđen iz korijena repuha kojeg rabimo kod jakog i naglog ispadanja kose ili gubitka kose
- Listovi repuha, ukratko možemo reći, djeluju kod svih gastrointestinalnih tegoba, te tegoba
- urogenitalnog sustava
- respiratornog sustava
- kao i kod migrena
- Osušeni korijen repuha je dobar lijek za izazivanje obilatog znojenja i mokrenja
- za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa
- za pražnjenje crijeva
- kod zaraznih bolesti kao što je kuga
- kao sredstvo protiv nametnika i parazita u crijevima
- za liječenje reume, gihta, reumatoidnog atritisa, poliartritisa, reumatskih bolova.

herbalism @ 21:41 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud